Άρθρο Localit 15 Ιουνίου, 2015

Ήττα για το κόμμα του Renzi στις δημοτικές εκλογές

matteo renziΑρνητικό ήταν το μήνυμα της κάλπης για την ιταλική κεντροαριστερά, από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ηττήθηκαν στην Βενετία- όπου εξελέγη ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο της Φόρτσα Ιτάλια- αλλά και στις πόλεις Αρέτσο (κεντρική Ιταλία), Ματέρα (στην νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα) και Νουόρο, στην Σαρδηνία.

Η κεντροαριστερά κατάφερε να υπερισχύσει στο Λέκκο και την Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας, στην Μετσεράτα (300 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) και στο Τράνι, κοντά στο Μπάρι.

Συνολικά, οι κεντροδεξιές δυνάμεις εξασφαλίζουν έξι πρωτεύουσες νομών, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα τέσσερις.

‘Όπως και στον πρώτο γύρο, πριν από 15 ημέρες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής: χθες ψήφισε μόνον το 47% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες ότι πρόκειται για ήττα, η οποία αποδεικνύει ότι η κεντροδεξιά στην Ιταλία έχει κάθε άλλο παρά εξαφανισθεί. Παράλληλα ο Ρέντσι εκτιμά ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και την ασαφή στάση της Ευρώπης, δεν βοήθησε τους “Δημοκρατικούς”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην κεντροδεξιό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο άνεμος άρχισε αλλάζει, ενώ ο επικεφαλής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην ιταλική βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι “είναι σαφές πως, όταν οι συντηρητικές δυνάμεις συνασπίζονται, κερδίζουν”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…

Έρευνα ... 17 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Η φωνή σου, η πόλη σου»: πώς οι νέοι αντιλαμβάνονται τις τοπικές κοινωνίες

Η σχέση των νέων με τις τοπικές κοινωνίες σήμερα Η ενεργή συμμετοχή των νέων στις…