Άρθρο Localit 15 Ιουνίου, 2015

Νορβηγία: Αντιδράσεις για σχέδιο ρίψης αποβλήτων στα φιοδρ

φιοδρ ΝορβηγίαΙσχυρές αντιδράσεις από ακτιβιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Νορβηγίας να εγκρίνει την άδεια απόρριψης εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων μεταλλευτικής εταιρείας σε ένα φιοδρ.

Συγκεκριμένα η νορβηγική εταιρεία Nordic Mining σκοπεύει να απορρίπτει στο φιορδ Φόρντε τα απόβλητα του ορυχείου τιτανίου που βρίσκεται στο βουνό Ένγκεμπο στη νοτιοδυτική Νορβηγία, για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Το συγκεκριμένο φιορδ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του βακαλάου και του σολομού, καθώς και ένα χώρο διέλευσης φαλαινών και φωκιών.

Να σημειωθεί ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες και κατά το παρελθόν έχουν ακολουθήσει την ίδια πρακτική απορρίπτοντας  τα απόβλητα μέσω μακριών σωλήνων σε βάθος 200 μέτρων, κάτω από την ευφωτική ζώνη, εξολοθρεύοντας όλη τη ζωή του πυθμένα, η οποία αποτελεί πηγή τροφής για ψάρια και μεγαλύτερα ασπόνδυλα.

«Πρόκειται για ένα φιορδ γεμάτο ζωή, το να το καταπνίξουμε με τοξίνες είναι παράλογο», δήλωσε ο ακτιβιστής Άρνσταϊν Βέστρε, ενώ ο σύνδεσμος Νορβηγών Αλιέων χαρακτήρισε την έγκριση ως «πολιτική απόφαση» που θα κατακλύσει τα αποθέματα ψαριών με βαριά μέταλλα όπως το κάδμιο.

Η υπουργός Βιομηχανίας της Νορβηγίας, Μόνικα Μέλαντ, δήλωσε πως θα υπάρξουν αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι κατά τη διαδικασία.

«Οφείλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί για το μέλλον της Νορβηγίας. Η βιομηχανία ορυκτών προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές», πρόσθεσε η Μέλαντ, ενώ οι δήμαρχοι των γειτονικών κοινοτήτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κύθηρα: Νέα δίκτυα ύδρευσης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, θα αποκτήσουν τα Κύθηρα. Με τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου,…

Ρεπορτάζ 29 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δέλτα Αξιού: Είκοσι τόνοι από δίχτυα μυδοκαλλιέργειας στάλθηκαν για ανακύκλωση

Είκοσι περίπου τόνοι δίχτυα μυδοκαλλιέργειας, απομακρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα,  από τα λιμάνια των Κυμίνων και…

Ρεπορτάζ 29 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για την πορεία των έργων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου

Η πορεία των έργων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσων προγραμματίζονται για…