Άρθρο Localit 18 Μαΐου, 2015

Αγώνας δρόμου για κλείσιμο – αποκατάσταση ΧΑΔΑ και μείωση προστίμων

ΧΑΔΑΜέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα πρέπει να έχουν κλείσει  και αποκατασταθεί όσο το δυνατό περισσότεροι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), προκειμένου να μειωθεί ανάλογα το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με εγκύκλιό του από όλους τους δήμους – στη δικαιοδοσία των οποίων λειτουργούν/λειτουργούσαν ΧΑΔΑ – να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάστασή τους και να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να επιτευχθεί μείωση του προστίμου.

Να σημειωθεί  στις 2 Δεκεμβρίου 2014 το Δικαστήριο της Ε.Ε. επέβαλε στην Ελλάδα χρηματικές κυρώσεις λόγω μη εκτέλεσης της απόφασης του 2005 με την οποία διαπιστώθηκε ότι παρέβη τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας «περί των στερεών αποβλήτων».Επιπλέον του κατ’ αποκοπήν ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, το Δικαστήριο επέβαλλε  στην Ελλάδα, μέχρι την πλήρη εκτέλεση σχετικής απόφασης του 2005, χρηματική ποινή της οποίας το ποσό εξαρτάται από την πρόοδο στην εκτέλεσή της και το οποίο ανέρχεται, ελλείψει τέτοιας προόδου, σε 14 και πλέον εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης. Η Ελλάδα και η Επιτροπή πληροφόρησαν το Δικαστήριο τον Μάιο του 2014 ότι επί συνόλου 293 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, 70 εξακολουθούσαν να λειτουργούν και 223, μολονότι είχε παύσει η λειτουργία τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί. Η εκτέλεση της απόφασης προϋποθέτει την παύση λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, την αποκατάστασή τους στην πράξη (και όχι μόνον τον προγραμματισμό της αποκατάστασής τους), καθώς και τη δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων, προς εξασφάλιση της διαρκούς τήρησης της οδηγίας. Το Δικαστήριο ανέφερε ακόμη ότι κρίνει πρόσφορο να προσδιορίσει τη χρηματική ποινή σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκτιμά την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο μετά την έκδοση της απόφασης, η χρηματική ποινή θα υπολογιστεί με βάση αρχικό ποσό ύψους 14.520.000 ευρώ, από το οποίο θα αφαιρείται ποσό 40.000 ευρώ ανά χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, ο οποίος είτε έπαυσε να λειτουργεί, είτε αποκαταστάθηκε και 80.000 ευρώ ανά χώρο, που ταυτόχρονα έπαυσε να λειτουργεί και αποκαταστάθηκε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η προσπάθεια θα εστιαστεί στους πυλώνες της Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, της Επαναχρησιμοποίησης, της Ανακύκλωσης και της Ανάκτησης και θα υπάρξει θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως δυνάμει πόρο και θα ελαχιστοποιεί τη διάθεσή τους στο έδαφος.

Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσα ολοκληρώνεται ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. με κατεύθυνση τη δραστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων και την προώθηση της αρχής ανακύκλωση – κομποστοποίηση – υπόλειμμα. Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, η αύξηση των ανακυκλώσιμων, η επανάχρηση και η κομποστοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν έως το 2020 περίπου 10.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…