Άρθρο Localit 12 Φεβρουαρίου, 2015

Ο Φινλανδός Markku Markkula εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

Markku Markkula Τον κ. Markku Markkula (EPP), μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Espoo στη Φινλανδία, εξέλεξε πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  των Περιφερειών κατά τη συνεδρίαση της συνόδου της  ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Η θητεία του κ. Markkula θα διαρκέσει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Τα επόμενα δυόμιση χρόνια της πενταετούς θητείας θα αναλάβει ο εκλεγείς σήμερα Α’ αντιπρόεδρος Karl-Heinz Lambertz (PES), πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου.

Ο Markku Markkula, πρώην μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, διαδέχεται τον Βέλγο Michel Lebrun (EPP). Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελσίνκι-Uusimaa και πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικού Σχεδιασμού του Espoo, ο κ. Markkula εργάζεται ως σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Aalto στη Φινλανδία, με ειδίκευση και εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής έρευνας, καινοτομίας και εκπαιδευτικής πολιτικής.

Μετά την εκλογή του, και απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας, ο κ. Markkula τόνισε ότι η επίτευξη ανάπτυξης και απασχόλησης με τη συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων της Ευρώπης θα είναι ο βασικός άξονας της θητείας του.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια χωρίς αποκλεισμούς συμμαχία πέρα από δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς και πέρα από σύνορα, για να στηρίξουμε τις περιφέρειες και τις πόλεις μας στην Ευρώπη, να προωθήσουμε έναν νέο άνεμο θετικής αλλαγής. Έτσι θα τονώσουμε την έξυπνη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουμε βιώσιμη απασχόληση. Η κοινωνιακή και η βιομηχανική καινοτομία πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της επενδυτικής δέσμης των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες για δυναμική επιχειρηματικότητα και να εισαγάγουμε μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μας, καθώς και να ενισχύσουμε το διάλογο μαζί τους», παρατήρησε ο Πρόεδρος κ. Markkula.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και τα σύνορά της, ο νέος πρόεδρος της ΕτΠ ζήτησε την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο όσον αφορά την Ανατολική εταιρική σχέση όσο και τις ευρωμεσογειακές χώρες. «Σε όλη την ήπειρο βλέπουμε σοβαρές απειλές και προκλήσεις ενάντια στις θεμελιώδεις ελευθερίες μας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της εθνικής κυριαρχίας. Η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία έχει ύψιστη σημασία για τις περιφέρειες της Ευρώπης. Μαζί, συμβάλλουμε όλοι στην καταπολέμηση του τρόμου. Αυτό συμβαίνει και στις κοινότητές μας, όπου η ένταξη των μεταναστών και η αμοιβαία πολιτιστική κατανόηση δεν αποτελεί επιλογή αλλά καθήκον», δήλωσε.

Κατά την ψηφοφορία, ο Karl-Heinz Lambertz εξελέγη Α’ αντιπρόεδρος της ΕτΠ. Ο κ. Lambertz αντικαθιστά την Catiuscia Marini (πρόεδρο της ιταλικής Περιφέρειας της Umbria). Ο κ. Lambertz αποτελεί μέλος της ΕτΠ από το 1998, έχοντας διατελέσει υπουργός-πρόεδρος της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου από το 1999 έως το 2014. Βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της ΕτΠ,

«Συγχαίρω τον κ. Markku Markkula για την εκλογή του στην Προεδρία της ΕτΠ και προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος μου είναι να εξασφαλίσω πως η ΕτΠ θα συνεχίσει να έχει ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την αποκατάσταση της επενδυτικής ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα, η συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντική με την εθνική χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας», ανέφερε ο κ. Lambertz.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…