Άρθρο Localit 19 Ιανουαρίου, 2015

Συγκέντρωση υπό το φως κεριών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

unnameddΠερισσότερα από τρεις χιλιάδες πολίτες, κρατώντας κεριά, συμμετείχαν στη συμβολική συγκέντρωση μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης ζητώντας την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσαν από κοινού ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, και ο δήμαρχος Μαραθώνα και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψηνάκης. Αφορμή για την πρωτοβουλία ήταν η επιστροφή στο Βρετανικό Μουσείο ενός από τα αγάλματα που είχαν δανείσει οι Βρετανοί στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η συγκέντρωση που, παρά τον βροχερό καιρό, έτυχε μεγάλης συμμετοχής, ανάμεσά τους και εκπροσώπων από τον πολιτικό χώρο και τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει η ΚΕΔΕ και οι ιστορικοί δήμοι της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του μνημείου.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε δήμους άλλων χωρών το οποίο να διεκδικήσει την επιστροφή των γλυπτών», αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όσον αφορά στον συμβολισμό του κεριού ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι με το φως ως μέσον όλοι σε πνεύμα ειρήνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης «ενώνουμε τις φωνές μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, του κορυφαίου αυτού μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τόπο τους».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψηνάκης, σημείωσε ότι είναι «ηθικό και θεσμικά ορθό» τα γλυπτά του Παρθενώνα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο να επιστρέψουν μόνιμα στη γενέτειρά τους.

«Αυτονόητο, νόμιμο και ηθικό αίτημα», χαρακτήρισε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «σε λίγο καιρό θα αλλάξουν όλα στην Ελλάδα».

Παρούσα στη συγκέντρωση ήταν και η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής της Α’ περιφέρειας των Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ανέφερε όμως ότι συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…