Τα μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία παραμένουν δρακόντεια μετά την τρομοκρατική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Τετάρτη, 10.000 στρατιωτικοί θα κινητοποιηθούν για την ασφάλεια «ευαίσθητων σημείων της επικράτειας» από ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Συγκεκριμένα από σήμερα σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να προστατεύσουν τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας Εβραίων της Γαλλίας, ενώ “το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται” για να βρεθεί τουλάχιστον ένας συνεργός των δραστών των επιθέσεων του Παρισιού.
Στο μεταξύ κυκλοφόρησε σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Charlie Hebdo” μετά την τρομοκρατική επίθεση, το οποίο δείχνει σκίτσο του Μωάμεθ να δακρύζει μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και προκάλεσαν σοκ στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρώτο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί στις 8 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας) σε πάρα πολλά περίπτερα στη Γαλλία.
Μια εβδομάδα μετά την επίθεση στα γραφεία της η σατιρική εφημερίδα ανακοίνωσε ένα τιράζ τριών εκατομμυρίων φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως), στο οποίο περιλαμβάνονται εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά…).
Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία, πολυάριθμες εφημερίδες στον κόσμο αναπαρήγαγαν αμέσως αυτό το πρωτοσέλιδο ενός φύλλου το οποίο ετοιμάσθηκε στα γραφεία της αριστερής εφημερίδας Λιμπερασιόν. Πάνω από το σκίτσο του προφήτη σε πράσινο φόντο, το χρώμα του ισλάμ, ο τίτλος “Όλα συγχωρούνται” έρχεται σε αντίθεση με τη δηκτική και ανελέητη στάση που τηρεί συνήθως η εφημερίδα.
Ωστόσο το πορτρέτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή “Είμαι Charlie” την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η δημοσίευση αυτών των “προσβλητικών έναντι του προφήτη” σκίτσων θα “υποκινήσει το μίσος”, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο.
Στη Γαλλία, οι κύριες μουσουλμανικές οργανώσεις κάλεσαν την κοινότητα “να διατηρήσει την ηρεμία της” και “να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης” ενώ η μεγαλύτερη γαλλική σατιρική εφημερίδα, η “Κανάρ Ανσενέ”, αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές την επομένη της σφαγής στο Charlie Hebdo.