Ομόφωνο «όχι» από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην αύξηση του ορίου προληπτικού ελέγχου νομιμότητας σε δημόσιες δαπάνες για έργα και παροχή υπηρεσιών σε όλα τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, με το οποίο περιορίζονται οι προληπτικοί έλεγχοι για προμήθειες, παροχές υπηρεσιών, έργα στο δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι μόλις πέρυσι με το Προεδρικό Διάταγμα 87/2014 έγινε αναπροσαρμογή του «πλαφόν» του προληπτικού ελέγχου δαπανών που ίσχυε από το 2011. Το «πλαφόν» το 2011 ήταν στα 10.000 ευρώ, το 2014 αυξήθηκε στα 30.000 ευρώ, ενώ με το σχέδιο ΠΔ ζητούνταν νέα αύξηση στα 45.000 ευρώ.
Όπως υπογραμμίζει η Ολομέλεια του Ε.Σ. η άνοδος του ορίου υπαγωγής στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών της κεντρικής διοίκησης στις 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι, δεν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία», καθώς:
–«Δεν έχει προηγηθεί μελέτη με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα και η προσφορότητα της επέμβασης, κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η πρακτική αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου βάσει του άρθρου 98 του Συντάγματος».
–Δεν έχει γίνει ανάλυση των κινδύνων στον εξαιρούμενο του προληπτικού ελέγχου διαχειριστικό φάσμα, ούτε όμως «έχει γίνει εκτίμηση των εξαιρουμένων του ελέγχου δαπανών σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα».
–Δεν έχει παρέλθει εύλογος χρόνος –όπως απαιτεί ο νόμος- από την προηγούμενη αύξηση του «πλαφόν» που έγινε με το Π.Δ. 87/2014.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι απ΄ τη μια «το ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον και οι υψηλοί δείκτες διακινδύνευσης της εθνικής οικονομίας οδήγησαν σε λήψη δημοσιονομικών μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών, θέτοντας έτσι σε δοκιμασία το κοινωνικό κράτος δικαίου, επιφέροντας επαχθείς συνέπειες στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κι απ΄ την άλλη στιγμή επιδιώκεται η μείωση των ελέγχων των δημοσίων δαπανών.
Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, σημειώνει η Ολομέλεια, υπαγορεύουν «την θεσμική αφύπνιση και χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την λήψη θετικών μέτρων για τη διερεύνηση της εμβέλειας τους».
Η Ολομέλεια τονίζει ότι προέχουσα θέση έχει «ο προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών και κυρίως της κεντρικής διοίκησης, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διανομή των δημοσίων πόρων, ο οποίος όχι μόνο πρέπει να διατηρήσει την έκτασή του, αλλά επιβάλλεται και αν ενδυναμώσει με την ένταξή του σε ένα ευρύτερο προγραμματικό σχεδιασμό στοχευμένων ελέγχων σε τομείς υψηλού δημοσιονομικού ενδιαφέροντος».
Μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο προαναγγέλλει στοχευμένους δημοσιονομικούς ελέγχους σε καίριους κρατικούς στόχους.