Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2014

Σπάνιος Βασιλαετός εθεάθη στο Δέλτα του Καλαμά

ΑχέρονταςΈνα σπάνιο αρπακτικό τον Βασιλαετό (Aquila heliaca) παρατήρησε το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών  ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, όπως μετέδωσε το δημοτικό ραδιόφωνο της Πρέβεζας.

O Βασιλαετός (Aquila heliaca)  είναι ο σπανιότερος αετός της Ελλάδας και ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά των χωρών της Μεσογείου. Είναι κυρίως αποδημητικό είδος και σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού του, ξεχειμωνιάζει στη Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα, άτομα από βορειότερες χώρες, στην πλειοψηφία τους ανώριμα, επισκέπτονται και μερικά ξεχειμωνιάζουν, σ’ αρκετούς μεγάλους υγροτόπους όπως το Δέλτα του Καλαμά, τη Λίμνη Κερκίνη, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τα Δέλτα του Έβρου και του Αξιού αλλά και την Κρήτη.

Κατά τη μετανάστευση παρατηρείται, πάντα σε μικρούς αριθμούς, ακόμη και στην Πελοπόννησο αλλά και σε μερικά νησιά. Στην Ελλάδα, κατατάσσεται, βάσει του Κόκκινου Βιβλίου, στα κινδυνεύοντα είδη και είναι πλέον αμφίβολο εάν εξακολουθεί να φωλιάζει.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ρεπορτάζ 15 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το νέο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Ψαρών

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών απέκτησε μια νέα, σύγχρονη δομή υγείας, με την ολοκλήρωση και…

Με μια ματιά 10 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Δράμας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με παιχνίδι και δράσεις

Ο Δήμος Δράμας υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με μια ανοιχτή γιορτή για παιδιά και…