Άρθρο Localit 12 Νοεμβρίου, 2014

Τα πουλιά της Θεσσαλονίκης

οδηγός αναγνώρισης πουλιώνΜια άλλη πλευρά της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν  από αύριο Πέμπτη 13 έως και  την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, οι Θεσσαλονικείς  με τη βοήθεια του νέου Οδηγού Αναγνώρισης των Πουλιών της Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε πρόσφατα, με τη συνεργασία της  Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της  Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Πιο συγκεκριμένα η  δράση ξεκινάει  αύριο Πέμπτη 13 Νοεμβρίου με την παρουσίαση και τη δωρεάν διάθεση του Οδηγού Αναγνώρισης και ολοκληρώνεται τις επόμενες τρεις μέρες με περιπάτους παρατήρησης πουλιών σε πάρκα και γειτονιές της πόλης με κατάλληλο εξοπλισμό και τη βοήθεια των μελών της Ορνιθολογικής.

Στόχος της δράσης είναι οι νέοι της πόλης να μυηθούν στην παρατήρηση και αναγνώριση των πουλιών της Θεσσαλονίκης με τη χρήση του νέου Οδηγού.

Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του έντυπου Οδηγού Αναγνώρισης των πουλιών της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 18:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ο Οδηγός θα διατίθεται δωρεάν στους συμμετέχοντες.
  • Παρατήρηση πουλιών με τη βοήθεια του έντυπου Οδηγού Αναγνώρισης και μελών της Ορνιθολογικής στην Παραλία και στα πάρκα της πόλης την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου από τις 15:00 έως τις 17:00, με εκκίνηση το Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην Αναψυκτηρίων) απέναντι από τη ΧΑΝΘ στο αναψυκτήριο Ξαρχάκος
  • Παρατήρηση πουλιών στην Άνω Πόλη κοντά στα Τείχη, ξεκινώντας από τον Πύργο Τριγωνίου το Σάββατο 15 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00
  • Παρατήρηση πουλιών στην Πανεπιστημιούπολη, αρχίζοντας από την Πλατεία Χημείου την Κυριακή 16 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00.

Όπως σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η  Θεσσαλονίκη, αν και μεγάλο αστικό κέντρο, φιλοξενεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια ή και απειλούμενα.

Τουλάχιστον 42 είδη, αρκετά από αυτά κοινά πουλιά, γνωστά στους περισσότερους, ζουν στην πόλη όλον το χρόνο, φωλιάζουν και αναπαράγονται. Ένας σημαντικός αριθμός πουλιών ζει στις λιγότερο ανεπτυγμένες γωνιές της πόλης, στα πιο πυκνά σημεία των πάρκων και στα πιο παλιά και ήσυχα κτίρια, ενώ εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων «πυρήνων φύσης» μέσα στο αστικό περιβάλλον. Για αρκετά επίσης είδη πουλιών η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθμό ξεκούρασης και διατροφής κατά τη μετανάστευση.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…