Άρθρο Localit 06 Νοεμβρίου, 2014

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Στα 7 δις οι σπατάλες της ΕΕ, 14 οι υποθέσεις απάτης

evropaiko elekgtiko sinedrioΑπό τα 148 δις ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 7 δις δεν διατέθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δηλαδή δεν είχαν θετική επίδραση στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση πέρυσι διαπιστώθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία 14 περιπτώσεις απάτης παραπέμπονται στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε κατηγορήσει τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 για σπατάλες. Όμως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ((ECA), η ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ που ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων,  η κατηγορία για  σπατάλη δεν αποδεικνύεται εύκολα.

Στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Βιτόρ Καλντέιρα δήλωσε: «Κομισιόν και χώρες-μέλη θα πρέπει να είναι πιο σχολαστικές στη διάθεση κοινοτικών πόρων. Θα πρέπει πρωτίστως να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να πετυχαίνουν τα αποτελέσματα που αναμένουν από αυτές οι πολίτες της ενωμένης Ευρώπης».

Περίπου το 80% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Το 50% προέρχεται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το 50% από τις χώρες-μέλη. Σε τέτοιου είδους συγχρηματοδοτήσεις παρατηρούνται πολύ συχνά ατασθαλίες, υποστηρίζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής Ινγκεμποργκ Γκρέσλε που ειδικεύεται σε ζητήματα προϋπολογισμού:

«Το λυπηρό είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των εκάστοτε χωρών-μελών θα έπρεπε να αποκαλύπτουν αυτές τις περιπτώσεις. Περίπου οι μισές περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν με απλούς ελέγχους επί τόπου. Συχνά διευκολύνουμε τις χώρες-μέλη όταν άκριτα και χωρίς στοιχειώδη έλεγχο αποδεχόμαστε την ενημέρωση που μας αποστέλλεται».

Ποια είναι όμως η τύχη των ατασθαλιών που διαπιστώνονται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο; 14 περιπτώσεις απάτης εντόπισε η αρμόδια υπηρεσία πέρυσι. Οι υποθέσεις αυτές παραπέμπονται στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και διαφθοράς.

Τέλος να σημειωθεί ότι το κόστους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τους περίπου 900 ελεγκτές ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια ευρώ για το 2015,  ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,09% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Εσωτερικών για…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

Ανοικτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια, για την εορταστική περίοδο, στις επτά Δημοτικές Ενότητες της πόλης,…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της χώρας, καθώς και…