Άρθρο Localit 17 Οκτωβρίου, 2014

Δράσεις δήμων για την κλιματική αλλαγή

????????????????Οι δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φαρσάλων, Κηφισιάς και Βέροιας, περιλαμβάνονται ανάμεσα στους 100 Ευρωπαϊκούς δήμους που υποστηρίζουν δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Η 16η Οκτωβρίου αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πρωτοβουλία Mayors Adapt (Δήμαρχοι για την Προσαρμογή), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού 100 Ευρωπαϊκές πόλεις δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η επίτροπος της δράσης για το κλίμα  Connie Hedegaard υποδέχτηκε δημάρχους από ολόκληρη την Ευρώπη στην επίσημη τελετή υπογραφής κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της ολοήμερης εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ορθές πρακτικές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πόλεις από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι πόλεις Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Φάρσαλα, Κηφισιά και Βέροια.

Ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κ. Michael Bloomberg απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και η  Christiana Figueres, εκτελεστικός γραμματέας της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή συμμετείχε στην εκδήλωση μέσω απευθείας βιντεοδιάσκεψης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης  Johannes Hahn.

Όπως δήλωσε η  Connie Hedegaard: «Όταν δρομολογήσαμε τον Μάρτιο την πρωτοβουλία Δήμαρχοι για την Προσαρμογή, είχαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου με τουλάχιστον 50 πόλεις έως το τέλος του έτους. Έχουμε ήδη πάνω από 100 που περιμένουν στη σειρά για να προσχωρήσουν. Οι πόλεις μας ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους έναντι της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι μια καλή είδηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η σωστή προετοιμασία θα στοιχίσει πολύ φθηνότερα από έναν μεταγενέστερη καθαρισμό — και μπορεί να σώσει ζωές.»

Η πρωτοβουλία Δήμαρχοι για την Προσαρμογή δρομολογήθηκε το Μάρτιο του 2014, στο πλαίσιο της επιτυχούς πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων.

Μολονότι το Σύμφωνο στοχεύει στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, η πρωτοβουλία Δήμαρχοι για την Προσαρμογή επικεντρώνεται σε μέτρα προσαρμογής.

Ως σημαντικά κέντρα συγκέντρωσης πληθυσμού και υποδομών, οι πόλεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν, συνεπώς, σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Με την προσχώρησή στην πρωτοβουλία Δήμαρχοι για την Προσαρμογή, οι συμμετέχουσες τοπικές αρχές θα επωφεληθούν από τη στήριξη που παρέχεται για τοπικές δραστηριότητες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, από μια πλατφόρμα συνεργασίας, και από την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την προσαρμογή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://mayors-adapt.eu/

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…