Άρθρο Localit 08 Οκτωβρίου, 2014

Βέλγιο: Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων από το 2025

sintaxiodotisiΤα τέσσερα κεντροδεξιά βελγικά κόμματα τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού αποφάσισαν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων στα 67 από τα 65 χρόνια. Η αύξηση θα γίνει σε δύο φάσεις, στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τον έλεγχο των δημοσιονομικών.

Παράλληλα τα κόμματα συμφώνησαν να περιορίσουν την ηλικία κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απολύονται μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι δυνητικοί εταίροι της κυβέρνησης συνασπισμού αποβλέπουν στον ισοσκελισμό του κρατικού προϋπολογισμού έως το 2018 και στη μείωση του ελλείμματος, το οποίο στην παρούσα φάση συγκαταλέγεται στα πιο υψηλά στην ευρωζώνη και ανέρχεται περί το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τα συνδικάτα ή τα κεντροαριστερά κόμματα του Βελγίου. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα είχε ταχθεί εναντίον της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Εάν το μέτρο υιοθετηθεί, το Βέλγιο θα συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους.
Οι κυβερνήσεις σε Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η Ιρλανδία επιδιώκει να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μέτρο το 2028, αυξάνοντας το όριο στα 68 χρόνια. Η Βρετανία πιθανόν θα πράξει το ίδιο στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Η Πορτογαλία, που είχε εισέλθει σε πρόγραμμα στήριξης, αύξησε ήδη τη συντάξιμη ηλικία στα 66 χρόνια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Βελγίου δεν είχε προχωρήσει σε αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επιδίωξε ωστόσο να αυξήσει τον μέσο όρο ηλικίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι πράγματι συνταξιοδοτούνται .
Στη Γαλλία δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση για το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που είναι τα 62 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση φοβάται μαζικές αντιδράσεις.

.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…