Μόνο με απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ μπορούν να ακυρωθούν οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αφού δεν υπάρχει καμία απόφαση ακύρωσης των διαγωνισμών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το μόνο που επισήμως υπάρχει μέχρι σήμερα είναι η απόφαση αναστολής των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) τον Ιούλιο του 2014 με προεδρεύοντα τον πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό. Τότε, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την αναστολή των διαγωνισμών για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέχρι την εγκατάσταση της νέας διοίκησης.
Όμως, παραμένει άγνωστο πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικές και κομματικές ισορροπίες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ. Η νυν Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Απαιτείται διενέργεια εκλογών για την ανάδειξή του, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Θα προηγηθεί η εκλογή εκπροσώπων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) που αναμένεται αύριο. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ αποτελείται από 24 συμβούλους της Περιφέρειας Αττικής και 36 εκπροσώπους των δήμων Αττικής.
Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτός από την ακύρωση ή μη των 4 διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας τους, η Περιφέρεια Αττικής είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), κάτι που επιβάλλει η νομοθεσία με σχετική ΚΥΑ, αλλά κυρίως διότι το 2012 θεσμοθετήθηκε σχετικός νόμος (Ν.4042/12). Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού προκύπτει και από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ανασυντάσσεται υποχρεωτικά βάσει του Ν.4042 και υποχρεώνει όλες τις Περιφέρειες να αναθεωρήσουν τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και να εναρμονισθούν με τα νέα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η παλιά νομοθεσία επέβαλλε να μετράται ο όγκος των απορριμμάτων και να προσδιορίζονται χώροι διάθεσής τους. Η νέα νομοθεσία (Ν.4042/2012 και ο ΕΣΔΑ) επικεντρώνεται στη δραστικότατη μείωση των αποβλήτων και διαχείρισή τους στην πηγή (δηλ. από τους πολίτες και τους δήμους), με ενημέρωση για τους τρόπους μείωσής τους, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους. Ό,τι απομένει θα πηγαίνει για καύση και σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Οι ρυθμίσεις του Νόμου βρίσκονται σε αρμονία με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ορίζει ότι -μεταξύ άλλων- αρμοδιότητα των δήμων αποτελεί «η διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης» των απορριμμάτων.