Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2014

Τι αλλάζει στον έλεγχο δικαιολογητικών

dimosioΔιευκρινιστικές αλλαγές – νομοτεχνικές βελτιώσεις για τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο νομοσχέδιο για  την «ανοιχτή διάθεσε εγγράφων κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο  νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε, κατά τον  έλεγχο των πιστοποιητικών που κατέθεσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μονιμοποίησή τους δεν θα εξετάζεται η «εγκυρότητα», αλλά η «γνησιότητα», που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ποινή για τυπικές παραβάσεις.

«Αυτές οι αλλαγές γίνονται για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν κυνηγάμε παρατυπίες ή προβλήματα που δεν αφορούν πλαστότητα και δόλο του υπαλλήλου, αλλά και ότι  σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται πρόβλημα ελέγχου ή απόλυσης», είπε η υφυπουργός.

Ειδικότερα αναδιατυπώνεται  το άρθρο 28, προκειμένου ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών των παραιτούμενων υπαλλήλων, να περιορίζεται ρητά στα πλαστά πιστοποιητικά που ενδεχομένως είχαν καταθέσει για να προσληφθούν, και όχι στα «μη έγκυρα» (μια διατύπωση που κατά την αντιπολίτευση, αμφισβητούσε τον πυρήνα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων).

Επίσης η νέα διατύπωση περιορίζει τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των ήδη παραιτηθέντων υπαλλήλων, σε όσους η υπαλληλική τους σχέση έληξε από την 9η Ιουλίου του 2013 μέχρι τη δημοσίευση του προτεινόμενου νόμου.

«Μιλούμε για περιπτώσεις όπου υπήρξε συμμετοχή και υπαιτιότητα του υπαλλήλου στην παρανομία. Μόνο αυτές τις περιπτώσεις αφορά ο νόμος που ψηφίσαμε και όχι άλλες. Κακώς γίνεται εκμετάλλευση των διατάξεων αυτών, σε μια προπαγάνδα ότι δήθεν υπάρχει πογκρόμ για να βρούμε δημόσιους υπαλλήλους να απολύσουμε» ανέφερε σχετικά η κα Χριστοφιλοπούλου.

Στο  άρθρο 22 απαλείφεται η πρόβλεψη που υπήρχε για έξοδο δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό των παραιτούμενων ή συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προηγουμένως.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, που είχε ζητήσει τις συγκεκριμένες αναδιατυπώσεις, τόνισε ότι δεν πρέπει να απαιτεί το κράτος την αναδρομική επιστροφή συντάξεων και μισθών, σημειώνοντας ότι, παρά τις παρατυπίες ή τις παρανομίες που ενδεχομένως έχει κάνει ο υπάλληλος για να μονιμοποιηθεί, έχει προσφέρει εργασία και πρέπει να υπάρχει αμοιβή.

«Μιλάμε για έλεγχο των δικαιολογητικών, δηλαδή την πλαστότητα, την ευθεία παρανομία. Δεν μιλάμε για τους όρους του προεδρικού διατάγματος», διευκρίνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εργασίες επισκευής και συντήρησης 40 σχολικών συγκροτημάτων

Σε πλήρη  εξέλιξη βρίσκονται  εργασίες συντήρησης σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» στο Ρέντη, στο επίκεντρο μελέτης μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» και ο στρατηγικός σχεδιασμός των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Σε αλλαγή του συνόλου της διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Δημοτικών Αστυνομικών τμημάτων προχώρησε…