Άρθρο Localit 29 Σεπτεμβρίου, 2014

Χονγκ Κονγκ: Μαζικές διαδηλώσεις για εκλογική αυτονομία από την Κίνα

????????????????????????????????Μπλοκαρισμένο είναι το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ από διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν την εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, παρά τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις με χρήση χημικών.

Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί  ακόμη και στις μεταφορές  ενώ έχουν προκαλέσει και ανησυχητικές για το Πεκίνο εκδηλώσεις «αλληλεγγύης» στην Ταϊβάν.

Τις αντιδράσεις πυροδότησε  η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας  το καλοκαίρι σύμφωνα με την οποία η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη να γίνει  από το 2017 κι έπειτα και οι  υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

Το Σαββατοκύριακο, οι αντιδράσεις που είχαν κλιμακωθεί ξανά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τους φοιτητές να πρωτοστατούν, είχαν φέρει τέτοια ένταση στην πόλη που ο Διοικητής του Χονγκ Κονγκ χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να διαψεύσει φήμες πως επρόκειτο δήθεν να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

Τη Δευτέρα, εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν παραλύσει, με τα λεωφορεία να μην εκτελούν δρομολόγια και τις εξόδους σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου να έχουν αποκλειστεί.

Η αντίδραση του Πεκίνου, η αποφασιστικότητα του οποίου να προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο εκλογικό πλαίσιο για το Χονγκ Κονγκ δεν έχει καμφθεί από τις διαμαρτυρίες, θεωρείται ότι θα εξαρτηθεί τόσο από την έκταση που θα πάρουν οι εξελίξεις και το εύρος των επιπτώσεών τους όσο και από τις επιλογές της κινεζικής ηγεσίας και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το εάν θα διατηρήσει την σκληρή γραμμή απέναντι σε «πολιτικές απειλές».

Ενδεικτικό είναι ότι η Ταϊβάν ήταν η πρώτη που έσπευσε να δείξει την «αλληλεγγύη» της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κόνγκ. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Με Γινγκ-Τζέου, σημείωσε με νόημα σε συνέντευξή του ότι «ο λαός της Ταϊβάν παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Επανέλαβε δε την αντίθεση του Ταϊπέι στο «ένα κράτος, δύο συστήματα» της κυριαρχίας του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…