Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2014

Οι συνέπειες από το Ρωσικό Εμπάργκο στην Π.Ε. Λασιθίου

marina-in-agios-nikolaosΕυρεία σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Αυγούστου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.  Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακών Σύμβουλων, εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπεδίου, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσουρά «Φοίνικας», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Το Νησί», του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Καμίρος», του εμπορικού Συλλόγου Κρήτης και Γεωπόνων της Π.Ε. Λασιθίου. Οι εκπρόσωποι των φορέων και των συνεταιρισμών  κατέληξαν στα εξής:

Η περιοχή του Λασιθίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα των πρώιμων κηπευτικών. Το πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσικές Χώρες θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής καθώς πολλά από τα προϊόντα καταλήγουν σε Ρωσικές Αγορές. Κρίσιμο λοιπόν είναι να υπάρξει προσπάθεια για άρση του εμπάργκο και άμεση διπλωματική διαχείριση της κατάστασης ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η αναστάτωση της ισορροπίας των αγορών των αγροτικών προϊόντων που κυρίως θα βλάψει τις Νότιες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες της ΕΕ που παράγουν παρόμοια με εμάς προϊόντα. Για το λόγο αυτό ζητούν την άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης (τόσο στις εξαγωγές όσο και στον τουρισμό). Οι παραγωγοί ζητούν την αποζημίωση της παραγωγής τόσο από τις άμεσες ζημιές όσο και από τις έμμεσες.  Οι έμμεσες έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, την μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διάλυση εμπορικών συμφωνιών κλπ.  Στα πλαίσια αυτά απαιτούν από το υπουργείο να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό η εντολή καταγραφής ζημιών προς τις υπηρεσίες και να γίνει η εκτίμηση των έμμεσων επιπτώσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία προηγούμενων ετών.  Στόχος να είναι προετοιμασμένοι για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Μηχανισμό Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω Κρίσης.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών για τα Ελληνικά προϊόντα καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  ενώ η υπερπροσφορά προκαλεί έντονες πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στ.Γκίκα

Συνεδρίασε σήμερα, στην πρώτη συνεδρία της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της…