Άρθρο Localit 10 Αυγούστου, 2014

“Πιλότοι” για μεταρρυθμίσεις πέντε δήμοι της χώρας με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους

17657651-300x232Πεδίο παρέμβασης των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) με επικεφαλής τον Χ. Ράιχενμπαχ αποτέλεσαν πέντε δήμοι της χώρας.

Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Πρεσπών, Σκοπέλου, Καρπενησίου και Σπάρτης, οι οποίοι επελέγησαν για να λάβουν τεχνική βοήθεια ώστε να μετεξελιχθούν σε πρότυπες διοικητικές δομές, με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που έχει προδιαγραφεί από την Ε.Ε για την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Την ίδια ώρα οι δήμοι αναζητούν πόρους, όχι μόνο για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών αλλά και για επενδύσεις, καθώς έχουν υποστεί οικονομική συμπίεση απο την τεράστια μείωση της κρατικής ενίσχυσης.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, ο κάθε ένας από τους παραπάνω δήμους αντανακλά χαρακτηριστικά των δήμων σε όλη τη χώρα (ορεινοί, νησιωτικοί,πεδινοί). Θα είναι οι “πιλότοι” για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους ΟΤΑ με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους.

Το πόρισμα της Task Force σύμφωνα με το Βήμα, συνθέτουν εννέα βιβλία, σχετικά με την “ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα”.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οργάνωση και την προετοιμασία για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014 -2020 και στην απορρόφηση κονδυλίων για έργα. Οι εμπειρογνώμονες κατέγραψαν τα προβλήματα των δήμων σχετικά με τις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις.

Παράλληλα αναδεικνύουν τις προτάσεις για τη μείωση γραφειοκρατίας και όγκου προαπαιτούμενων μιας χρηματοδοτούμενης πράξης, βελτίωση συνεργασία και επικοινωνίας με τις διαχειριστικές αρχές, μείωση των πολλαπλών εξωτερικών εγκρίσεων και ελέγχων, ενίσχυση της στελέχωσης υπηρεσιών κυρίως στους δήμους Σκοπέλου και Πρεσπών απλοποίηση διαδικασιών μέσω προτυποποίησης τους και ύπαρξη οδηγών εφαρμογής.

Το πιλοτικό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή το Δεκέμβριο του 2013 με διάρκεια ως τον Ιούλιο του 2014, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των ΟΤΑ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…