Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα προβλέπει τα εξής:
- Δίνει τη δυνατότητα και σε υπαλλήλους των αποκεντρωμένων διοικήσεων -πέραν από το προσωπικό στους δήμους και στις περιφέρειες- να συμμετέχουν στην εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα.
- Ορίζει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων ως και την 29η Αυγούστου 2014 (αντί για τις 31 Ιουλίου 2014 που ανέφερε η τροπολογία) για όσους υπάλληλους ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού) και αποκεντρωμένων διοικήσεων να μετακινηθούν σε άλλο δήμο, περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση.
- Για τη μετάταξη επιβάλλεται αποκλειστικά η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης. Απαλείφθηκε η εναλλακτική επιλογή που υπήρχε στη νομοθεσία ως τώρα, για μετάταξη με σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αυτό έγινε επειδή είχε παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιώντας τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων, κατάφεραν, παρά την αντίθετη γνώμη δημάρχων και δημοτικού συμβουλίου, να μετακινηθούν δημοτικοί υπάλληλοι κατά την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής κινητικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του ΟΤΑ από όπου προέρχονταν.
Ο στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθούν στο σχέδιο ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, επιπλέον 2000 υπάλληλοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος στόχος των 3000 εργαζομένων.
Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν επικοινωνιακές παρεμβάσεις του υπουργείου, προκειμένου να πεισθούν οι εργαζόμενοι ότι η κινητικότητα αυτή δεν έχει σχέση με απολύσεις, αλλά έχει ως σκοπό την ορθολογική κατανομή του προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα το πρωί μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου και του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου, προκειμένου να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις.