Τη συμφωνία του με το κατά νόμο οριζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, προτείνοντας παράλληλα, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων για ακόμη 5-6 Κυριακές κατά τη διάρκεια μεγάλων Εμπορικών Εκθέσεων και γενικότερα αντίστοιχων διοργανώσεων, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην πόλη.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Μπουτάρης, τονίζει την πλήρη αντίθεση της δημοτικής αρχής στη μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στις οικείες Αντιπεριφέρειες αντί των Δήμων.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γ. Μπουτάρη προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης έχει ως εξής:
Κύριε Υφυπουργέ,
Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας μεταφέρω τις απόψεις του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ζήτημα μείζονος τοπικού ενδιαφέροντος. Η αλλαγή της αρχικής απόφασης και η μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στις οικείες Αντιπεριφέρειες αντί των Δήμων, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Φυσικά, αυτό το θέμα δεν θα είχε προκύψει καν, αν ο «Καλλικράτης» είχε προχωρήσει στη συγκρότηση Μητροπολιτικού Δήμου για τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Προς το παρόν, πάντως, η πρώτη βαθμίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμερίζεται για άλλη μια φορά και στερείται εκ νέου της δυνατότητας να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν αναπτυξιακή ανάσα στην πόλη. Αλλά αυτό πάντως είναι πια μια υπόθεση που τελείωσε αλλά δεν πρόκειται ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να το αφήσουμε έτσι και θα επανέλθουμε όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος.
Για την καθεαυτή ρύθμιση του ανοίγματος των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμφωνεί με το κατά νόμο οριζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, προτείνουμε, επιπλέον, άνοιγμα των καταστημάτων για ακόμη 5 – 6 Κυριακές, κατά τη διάρκεια μεγάλων Εμπορικών Εκθέσεων (Γενική Έκθεση ΔΕΘ, Agrotica, Polis, κ.α.) και γενικότερα αντίστοιχων διοργανώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Προτείνουμε επίσης το άνοιγμα των καταστημάτων ειδικότερα της πόλης μας κατά τις Κυριακές που συμπίπτουν με τριήμερα διακοπών λόγω δικής τους αργίας στις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία), ώστε η αγορά της πόλης, παραμένοντας ανοιχτή τις συγκεκριμένες Κυριακές, να αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών για το σαββατοκύριακο από τις γειτονικές χώρες. Εννοείται πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και ταυτόχρονη διαφημιστική καμπάνια «Shopping and fun weekend in Thessaloniki» στις γείτονες χώρες.
Θεωρούμε ότι το ωράριο λειτουργίας της Κυριακής πρέπει να διαμορφωθεί από τις 11.00 έως τις 19.00, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πριν από την Κυριακή με ανοιχτή την αγορά, τα καταστήματα να λειτουργούν μέχρι και τις 19.00, με αντικατάσταση του ρεπό των εργαζομένων τη Δευτέρα.
Τέλος, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρισθούν τουριστικές ορισμένες περιοχές ή ζώνες της Θεσσαλονίκης, καθώς ο εν λόγω χαρακτηρισμός αφορά συγκεκριμένους τόπους στη χώρα, όπου ουσιαστικά εφαρμόζεται θερινό ωράριο επταήμερης εβδομαδιαίας λειτουργίας όλων των καταστημάτων.
Πιστεύοντας ότι θα βρεθεί, με κοινή συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων φορέων, η καλύτερη δυνατή λύση για τη λειτουργία των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης για τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της και τους καταστηματάρχες, δηλώνουμε διαθέσιμοι για ότι χρειαστεί σχετικά.