Άρθρο Localit 26 Ιουνίου, 2014

Οι δήμοι θα εγκρίνουν τις εμπορικές χρήσεις σε περιοχές αμιγούς κατοικίας

PsychikoΣτροφή εκατόν ογδόντα μοιρών έκανε η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της εμπορικής δραστηριότητας και τη δόμηση εμπορικών κέντρων και κτιρίων επαγγελματικών χρήσεων σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Βούλα,Βουλιαγμένη κ.λπ., καθώς και σε ζώνες άλλων δήμων που χαρακτηρίζονται «αμιγούς κατοικίας». Πλέον η δόμηση θα γίνεται υπό όρους.

Αν και υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έλεγε υποστηρίζοντας τη ρύθμιση  ότι: «δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια, και γειτονιές- ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες«, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το χωροταξικό από το θερινό τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις, μεταξύ αυτών και η παραπάνω.

Με βάση τις βελτιώσεις οι εγκρίσεις για δέκα πέντε χρήσεις ευρύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως τράπεζες, καφέ, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κ.λπ. θα δίνονται μετά από εγκρίσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των οικείων δήμων.

Επίσης σε οικόπεδα με πρόσωπο σε κύριους οδικούς άξονες και αμιγούς κατοικίας, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας από την πλευρά του Παλαιού Ψυχικού οι χρήσεις εμπορικής ανάπτυξης περιορίζονται σε  δύο, γραφεία και πρεσβείες, «εφόσον είναι συμβατή με την κατοικία.Ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι πρεσβείες (γραφεία διπλωματικών αποστολών) που δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

 

Επίσης για την έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, η προθεσμία που δίδεται στα Περιφερειακά Συμβούλια προς γνωμοδότηση, από ένα μήνα, γίνεται δύο. Η προθεσμία μετρά από την ημερομηνία παραλαβής της μελέτης. Το χρονικό διάστημα ανάρτησης των πολεοδομικών μελετών στους δήμους, προκειμένου να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ενστάσεις, αυξάνεται κατά πέντε ημέρες, ήτοι από 15 σε 20 ημέρες.

Οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν εθνικά και περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια οποιαδήποτε στιγμή και πριν την παρέλευση της πενταετίας για την αναθεώρησή τους με απλή υπουργική απόφαση, άλλαξαν. Εφεξής οι όποιες τροποποιήσεις θα αφορούν  μόνο «γραμματικές διατυπώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων, εναρμόνιση κειμένων  διαγραμμάτων» κ.λπ.

Οι κατηγορίες χρήσεων γης και το περιεχόμενό τους δεν θα αλλάζουν, όπως προβλεπόταν αρχικά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλά με Προεδρικό Διάταγμα.

Η εκκίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση των Ειδικών Χωρικών  Σχεδίων για την εξυπηρέτηση «στρατηγικών επενδύσεων» δεν θα γίνεται μόνον από το ΥΠΕΚΑ, τον δήμο και την περιφέρεια, αλλά και από «τον φορέα υλοποίησης του σχεδίου, έργου ή προγράμματος».

Οι περιορισμοί στην κατηγορία τουρισμός – παραθεριστική κατοικία έως 1500 τ.μ. ανά οικόπεδο στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, εμπορικών κέντρων, εκθέσεων, πολυκαταστημάτων καταργούνται.

Σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων καταργείται επίσης ο περιορισμός της μέγιστης συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά γήπεδο για τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία. Η αρχική διατύπωση προέβλεπε έως 50 κλίνες με μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης 2.000 τ.μ. ανά γήπεδο.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θ. Μπέγκας: Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Με πρωτοβουλία  του δήμου Ιωαννιτών, σύσκεψη εργασίας δημάρχων ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη,…

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 20 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μειώσεις και απαλλαγές από δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Μειώσεις και απαλλαγές από δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του…

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση 01 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δράμας: Παράταση υποβολής αιτήσεων στο Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 η υποβολή αιτήσεων για ένταξη/επανένταξη στο Κατάστημα Κοινωνικής…