Άρθρο Localit 23 Ιουνίου, 2014

Γ. Μανιάτης: Σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά τα δύο πρώτα μόνιμα Κτηματολογικά Γραφεία

ktimatologioΩς τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία 150 χρόνια χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, το Εθνικό Κτηματολόγιο, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία των δύο πρώτων μόνιμων, Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά με ρύθμιση που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Μιλώντας ο κ. Μανιάτης τη Δευτέρα κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Κτηματολογίου, που  διεξάγεται υπό την προεδρία της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ» στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφέρθηκε στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλης της Δημόσιας Διοίκησης, «από το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα Σχέδια Πόλης και τον ορυκτό πλούτο».

Σύμφωνα με τον υπουργό «η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια όλης αυτής που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου παρουσιάστηκε το εθνικό πρόγραμμα του Κτηματολογίου. Σύμφωνα  με τον υπουργό το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι πάνω από 800 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσει πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας.

Ανακοίνωσε δε ότι  τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν οι πρώτες κατακυρώσεις των διαγωνισμών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Παράλληλα κατατίθεται άμεσα στη Βουλή ρύθμιση για τη δημιουργία των δύο πρώτων μόνιμων, Οριστικών  Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά.

Σημειώνεται επίσης, ότι σήμερα, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του δημοσίου, καταγράφονται στα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία, μέσα από τα οποία θα δίνονται όλες οι απαντήσεις, και για τη διασφάλιση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

«Ο Έλληνας πολίτης, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και όλη η ελληνική δημόσια διοίκηση, θα μπορούν με ασφάλεια να απαντήσουν στο κορυφαίο ερώτημα: “πού μπορώ να κάνω τι, πού μπορώ και πού πρέπει να κάνω τι”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα μπορεί ο πολίτης «μέσω του διαδικτύου, από το σπίτι του, να έχει πλήρη εικόνα για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του».

Η σύνοδος της ολομέλειας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου, ενώ δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στους 28 δημόσιους οργανισμούς κτηματολογίου των κρατών- μελών της ΕΕ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…