Άρθρο Localit 09 Μαΐου, 2014

Απόφαση ΣτΕ για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

eisodos steΤο πράσινο φως και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ προκειμένου να συνεχίσει να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών.

Το ΣτΕ, έκρινε ως συνταγματικό το Παρατηρητήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ και διαφόρων Δήμων της χώρας. Ειδικότερα το  Γ’ Τμήμα του ΣΤΕ με δύο αποφάσεις του (1716 και 1717/2014) έκρινε ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν παραβιάζει, ούτε και περιορίζει,  την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και των περιφερειών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι η γνώμη που παρέχει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποδεικνύοντας τα ποσά που πρέπει να εγγραφούν στους κωδικούς των προϋπολογισμών ώστε αυτοί να είναι ισοσκελισμένοι και ρεαλιστικοί, δεν δεσμεύει το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το περιφερειακό συμβούλιο το οποίο και δίνει την τελική έγκριση του προϋπολογισμού οφείλει μεν να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Παρατηρητήριου ωστόσο έχει τη δυνατότητα να αποκλίνει από αυτήν.

Πάντως σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, τα περιφερειακά συμβούλια  οφείλουν  να τηρούν τις αρχές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και κατάρτισης των προϋπολογισμών  και η νομιμότητα των πράξεων τους ελέγχεται από την υπηρεσία εποπτείας των ΟΤΑ και τον ελεγκτή νομιμότητας.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να τηρεί τις αρχές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και κατάρτισης του προϋπολογισμού και η νομιμότητα των πράξεων του ελέγχονται  από την αυτοτελή υπηρεσία εποπτείας των ΟΤΑ και τον ελεγκτή νομιμότητας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση των καφέ κάδων σε Μοσχάτο-Ταύρο

Συνεχίζεται στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, στις…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων: «Δεν είναι λύση η μετάθεση της ευθύνης»

Την αποτελεσματική συνεργασία και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων στο κομμάτι της πυροπροστασίας…

Ρεπορτάζ 28 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αντιδήμαρχος Παπάγου για το εργατικό δυστύχημα: Ο δενδροκηπουρός ήταν στο έδαφος – Δεν χρειαζόταν να φοράει ιμάντα

Μια μέρα μετά από τo τραγικό εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 47χρονο εργαζόμενο…