Άρθρο Localit 22 Απριλίου, 2014

Άδειες πλανόδιου εμπόρου σε ανέργους – Οι νέοι όροι λειτουργίας υπαίθριου εμπορίου

laikι agoraΞεκινά την Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το υπαίθριο εμπόριο και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση άδειας άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου σε ανέργους. Την άδεια δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, η σύζυγος ή τα παιδιά τους άλλη διοικητική άδεια ασκήσεως βιοποριστικού επαγγέλματος. Χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε άτομα με αναπηρία, σε πολύτεκνους, σε γονείς με τρία τέκνα, σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, σε γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, αλλά και σε Έλληνες Pομά.  Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο η διάρκεια ισχύος της κάθε άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως, μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο δόθηκε.

Επίσης προβλέπονται οι εξής ακόμη παρεμβάσεις:

  1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση κάθε Ιανουάριο.
  2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.
  3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
  4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.
  5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.
  6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Το σύνολο των αδειών που έχουν εκδοθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο θα επανεξεταστούν τον Οκτώβριο.

Βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι άδειες θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, εφόσον συντρέχει η παραπάνω προϋπόθεση.

Τέλος, καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…