Άρθρο Localit 27 Μαρτίου, 2014

Περιφερειακές στρατηγικές για την ανάπτυξη και την καινοτομία με ορίζοντα το 2020

s3p_logoΟι περιφέρειες  Catalonia  στην Ισπανία , Skåne στη Νότια Σουηδία και l’ Aquitaine στη Γαλλία, παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη, τις στρατηγικές τους για την έξυπνη εξειδίκευση, στον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Για τη  στρατηγική προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω στοχευμένης έρευνας και καινοτομίας,  και  πριν οι περιφερειακοί πόροι επενδυθούν σε αυτούς τους δύο τομείς , οι περιφέρειες  θα πρέπει να διαμορφώσουν τις λεγόμενες στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης.

Κάθε περιφέρεια πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιοτήτων στους οποίους να έχει ήδη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτές οι στρατηγικές θα βοηθήσουν τις περιφέρειες να ενισχύσουν  τις δυνατότητές τους και να καταλήξουν σε νέους τρόπους αξιοποίησης της γνώσης και επιχειρηματικότητας.

Στην περίπτωση της Catalonia  η επιτυχία εντοπίζεται στη συνεργασία ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς  φορείς. Με σταθερή βιομηχανική παράδοση και  ισχυρά πανεπιστήμια στην περιφέρεια αυτή, καταγράφηκε έλλειμμα μεταφοράς τεχνολογίας. Συνεπώς η σύνδεση της έρευνας και των καινοτόμων συστημάτων στις υπάρχουσες επιχειρήσεις αποτέλεσε τη βασική στρατηγική της περιφέρειας  και συντέλεσε στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του περιφερειακού συστήματος παραγωγής, και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση της  L’Aquitania, αναγνωρίστηκαν ως βασικοί τομείς για τη διαμόρφωση της στρατηγικής o  αγροτοδιατροφικός τομέας και  η αεροναυπηγική, που είχε ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας, μέσω της υιοθέτησης μεθόδων καινοτομίας, διαφάνειας και συμμετοχικότητας.

Η περιφέρεια Skåne έθεσε ως στόχο να γίνει η πιο καινοτόμος περιφέρεια της Ευρώπης, μέχρι το 2020, εστιάζοντας για το λόγο αυτό στη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικότητας .Στη διαδικασία αναγνωρίστηκαν τρία επίπεδα καινοτομίας ,τα έξυπνα υλικά, προσωπική υγεία και έξυπνες και βιώσιμες πόλεις

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο Αττικής: Ξεκινά ο Β΄βάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημοτικά κτίρια

Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ξεκινά σε σχολεία και δημοτικά κτίρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ο δήμαρχος…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελφοί: Επανεκίνηση εργασιών για τη μετατροπή του σχολείου της Κοινότητας Αγ. Γεωργίου σε Πολιτιστικό Πολυχώρο

Υπεγράφη η σύμβαση και ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες για τη συνέχιση του έργου μετατροπής…

Ρεπορτάζ 26 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας

Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ακμαίων κουνουπιών στις περιοχές των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης και της…