Να φροντίσει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και να δώσει νομικές εγγυήσεις ότι θα απαγορευτεί η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι διοργανωτές της εκστρατείας “Right2Water”, στην πρώτη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θέμα της ακρόασης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, και την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Matthias Groote ήταν “Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό”.
“Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό (…) Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Πιστεύουμε πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως να φτάσουμε πιο μακριά και να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις προσπάθειες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς της ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να αντικαταστήσει την εμμονή της στους τεχνοκρατικούς κανόνες περί ανταγωνισμού με μια προσήλωση σε κανόνες βασισμένους στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας”, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Right2Water, Anne-MariePerret.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις δυνατότητες που προσφέρει η “Πρωτοβουλία των Πολιτών”, αν και αναγνωρίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συλλογή υπογραφών.”Ορισμένοι αρνήθηκαν αν υπογράψουν γιατί έπρεπε να δώσουν στοιχεία ταυτότητας. Υπήρχαν επίσης μεγάλα προβλήματα και με τη συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο όπως δήλωσε .
Στην ακρόαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσωπούσε ο αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, ο οποίος θα συντάξει την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τις 20 Μαρτίου.
“Πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκεφτεί ότι οι αγορές δεν είναι άγιες. Πρέπει επίσης, να συζητήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τα οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να προωθήσουμε προκειμένου να τα προστατεύσουμε”, δήλωσε η κ. Perret μετά το τέλος της ακρόασης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Mathias Groote, από την πλευρά του, δήλωσε ότι “κατά τη διάρκεια της ακρόασης καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα, το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό”. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα ήταν καλό να είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στην ακρόαση.
Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις επιτροπές Ανάπτυξης, Εσωτερικής Αγοράς και Αναφορών.