Σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου (16.00-19.30), θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, η πρώτη επίσημη ακρόαση για Πρωτοβουλία των Πολιτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ακρόαση οργανώνει η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, σε συνεργασία με την επιτροπή Αναφορών, την επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή και την επιτροπή Ανάπτυξης.
Πρώτη πρωτοβουλία που υπάγεται στη διαδικασία είναι “Το νερό είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα”, που πολεμά για τη νομοθετική αναγνώριση της ύδρευσης και αποχέτευσης ως βασικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων και αντιμάχεται την απελευθέρωση της αγοράς για τις υπηρεσίες αυτές.
Στόχος της είναι, οι κυβερνήσεις της Ένωσης να διασφαλίσουν σε όλους τους πολίτες τους πρόσβαση σε καθαρό και επαρκές νερό και ασφαλή αποχέτευση, φροντίζοντας παράλληλα να μην προχωρήσουν στην απελευθέρωση των υπηρεσιών αυτών ή την υπαγωγή τους στους κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς της Ένωσης. Η Πρωτοβουλία συγκέντρωσε πανευρωπαϊκά 1.884.790 υπογραφές ή σχεδόν το διπλάσιο του ενός εκατομμυρίου που απαιτούν οι Συνθήκες της ΕΕ.
Η “Πρωτοβουλία των Πολιτών” επιτρέπει σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ (σήμερα επτά χώρες), να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία σε τομείς για τους οποίους έχει αρμοδιότητα.
Την κάθε Πρωτοβουλία πρέπει να οργανώσει επιτροπή από τουλάχιστον 7 πολίτες της ΕΕ οι οποίοι διαμένουν σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη και έχει στη διάθεσή της ένα χρόνο για να συγκεντρώσει τις υπογραφές.
Οι υπογραφές πρέπει με τη σειρά τους να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους από το οποίο προέρχονται.
Οι υπεύθυνοι των πρωτοβουλιών που κρίνονται αποδεκτές συμμετέχουν σε ακρόαση που οργανώνει το ΕΚ, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διορία τριών μηνών να εξετάσει κάθε πρωτοβουλία και να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί.
Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε στην επιτροπή Αναφορών προκαταρκτική μελέτη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ήδη επιτυχημένο εγχείρημα.
Ωστόσο, τονίσθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε ζητήματα όπως είναι τα στοιχεία που ζητά κάθε κράτος μέλος από τους πολίτες προκειμένου να υπογράψουν μία πρωτοβουλία, τα οποία μέχρι στιγμής διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Τέλος, προτάθηκε η δημιουργία διαδραστικής σελίδας όπου οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν και να επικοινωνούν με πολίτες από άλλα κράτη μέλη.