Η κινητοποίηση εννιά χιλιάδων πολιτών στην Λισσαβόνα, οι πιέσεις από την πορτογαλική αντιπολίτευση, η κακή δημοσιότητα και φόβοι ότι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα νομικές αβεβαιότητες ματαίωσε τον πλειστηριασμό 85 έργων του Ισπανού ζωγράφου Ζοάν Μιρό που έπρεπε να διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη, το βράδυ στον οίκο « Κρίστις» στο Λονδίνο, αφού τα έργα θα έπρεπε να πωληθούν από το πορτογαλικό δημόσιο για τη… διάσωση της Banco Portugues de Negiocios (BNP).
Οι σημαντικότεροι και ακριβότεροι από τους 85 πίνακες επρόκειτο να «βγουν» σε αυτή τη δημοπρασία, με γενικό τίτλο «Η τέχνη του υπερ-ρεαλιστικού» και φαβορί τον πίνακα «Γυναίκες και πουλιά» (Femmes et oiseaux). Η τιμή εκκίνησής του είχε οριστεί στα $6.636.000 – $11.613.000.
Παρότι το πορτογαλικό δικαστήριο στο οποίο είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της πώλησης τα απέρριψε, οι «Κρίστις’» αποφάσισαν αυτοβούλως να αποσύρουν τα έργα. Η λιτή ανακοίνωσή τους, λιτή αναφέρει: «Αν και η πρόσφατη διαταγή να σταματήσει η πώληση δεν έγινε δεκτή, οι νομικές αβεβαιότητες που δημιουργούνται από αυτή τη συνεχιζόμενη διαφωνία σημαίνουν ότι δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα έργα προς πώληση με ασφάλεια. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους αγοραστές μας να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο τίτλος κυριότητας μπορεί να τους μεταφερθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου αυτή τη στιγμή δημιουργεί αμφιβολίες, οι Christie’ς έχουν υποχρέωση να αποσύρουν τα έργα από την πώληση.
Ελπίζουμε ότι τα μέρη αυτής της διαμάχης θα επιλύσουν τις διαφορές τους σε εύθετο χρόνο».
Τους συγκεκριμένους πίνακες είχε αγοράσει από Γιαπωνέζο επιχειρηματία η τράπεζα Banco Portugues de Negocios (ΒΝΡ), που δύο χρόνια μετά μπήκε υπό «εξυγίανση» και οι πίνακες έγιναν περιουσία του Ταμείου Παρακαταθηκών. Με την «εξυγίανση» το υγιές τμήμα της ΒΝΡ πουλήθηκε σε τράπεζα της Αγκόλα, η κυβέρνηση κράτησε το «κακό» τμήμα της και προχωρά στην πώληση της συλλογής για να καλύψει τα δισεκατομμύρια του παθητικού της τράπεζας.
Η κυβέρνηση προσδοκούσε να εισπράξει 35 εκ. ευρώ με τα οποία θα κάλυπτε μέρος του παθητικού της τράπεζας. Η ακύρωση όμως της πώλησης μπορεί να έχει αντίθετες συνέπειες. Ίσως η Πορτογαλία αναγκαστεί να πληρώσει και ρήτρα στους Κρίστις’ η οποία είναι τσουχτερή, εγγίζει τα 5 εκατ ευρώ.