Άρθρο Localit 29 Ιανουαρίου, 2014

ΗΠΑ: Αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ομπάμα

obamaΑύξηση στον κατώτατο μισθό εξήγγειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, παρά την αντίθεση των ρεπουμπλικάνων.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι με εκτελεστική εντολή (προεδρικό διάταγμα) αυξάνεται το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους οι οποίοι συνάπτουν νέες συμβάσεις.

Εκτός από την αύξηση του μισθού ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη  μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Μεταξύ αυτών και η δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης», μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους, αλλά και η επανεκπαίδευση των εργαζομένων.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο κ. Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη –ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», συνέχισε, «ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει ξανά παλιές μάχες».

Μιλώντας για «το χαμηλότερο εδώ και πέντε χρόνια ποσοστό ανεργίας» και για «μια αγορά ακινήτων που ανακάμπτει», δήλωσε «πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χρονιά δράσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπογράμμισε πάντως πως «ακόμη και σε πλήρη ανάκαμψη, υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί εργάζονται σκληρότερα από πριν μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα» και σημείωσε πως η αποστολή της κυβέρνησης είναι «να ανατρέψει αυτή την τάση».

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε παράλληλα το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στα 10,10 δολάρια ανά ώρα – από 7,25 δολάρια σήμερα – και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό.

Η εκτελεστική εντολή του προέδρου, ένα κείμενο με ισχύ νόμου (το αντίστοιχο ενός προεδρικού διατάγματος), αφορά νέες ή υπάρχουσες συμβάσεις. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015. Η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής επιτρέπει στον πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται γενικά σε μια ευρεία αύξηση του κατώτερου μισθού.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που αφορά η αύξηση είναι οι επιστάτες κτιρίων αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία. Αυτή η αύξηση των μισθών θα «βοηθήσει τους φορολογούμενους», θα «αυξήσει την καταναλωτική πίστη» και θα «οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η αύξηση των μισθών για αυτούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας των απολαβών θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…