Νέο περιστατικό σοβαρών βανδαλισμών σημειώθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αυτή τη φορά στο «καλλιτεχνικό κέντρο» της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, την «Πολιτιστική Γειτονιά», στην οδό Ελπίδος.
Όπως σημειώνει ο Δήμος, οι δράστες φάνηκε ότι δεν είχαν διάθεση -ή ανάγκη- να κλέψουν, παρά μόνο να καταστρέψουν έναν όμορφο καλλιτεχνικό χώρο που δημιούργησαν με μεράκι ερασιτέχνες αγγειοπλάστες.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ως τώρα, οι βάνδαλοι έδρασαν κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας , ξηλώνοντας την ξύλινη πόρτα του επίσης ξύλινου κτίσματος όπου φιλοξενείται το εργαστήριο αγγειοπλαστικής, και καταστρέφοντας όλα τα έργα από ανακυκλώσιμα υλικά που φιλοξενούνταν στο χώρο και είχαν κατασκευάσει οι σπουδαστές του εργαστηρίου.
Το γεγονός ότι δεν είχαν σκοπό να κλέψουν αποδεικνύεται κυρίως από το ότι αντικείμενα αξίας, όπως για παράδειγμα πυροσβεστήρες, βρίσκονται ακόμη στη θέση τους.
Στο χώρο έσπευσαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν το νέο κρούσμα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη, με τον πρώτο να καταθέτει στη συνέχεια μήνυση κατά αγνώστων στο Α.Τ. Συκεών.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρθηκε εμφατικά στο γεγονός ότι, οι κραυγές αγωνίας της δημοτικής αρχής και των πολιτών για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης δεν εισακούονται από την πολιτεία και την αστυνομία: «Οι συμπολίτες μας είναι τρομοκρατημένοι. Δεν φθάνει που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες απαιτήσεις και ανάγκες που έχουν προκαλέσει οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν μπορούν να είναι ασφαλείς ούτε στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους», τόνισε για να προσθέσει: «Πότε επιτέλους θα αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους οι ιθύνοντες και θα κατανοήσουν ότι τα οφέλη που δήθεν εξασφαλίστηκαν από την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών είναι απείρως υποπολλαπλάσια από το κόστος των ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία;».
Η Πολιτιστική Γειτονιά
Η «Πολιτιστική Γειτονιά» αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων. Η διαμόρφωση της περιοχής ξεκίνησε από τον πρώην δήμο Συκεών, με την αποκατάσταση παλιών προσφυγικών κατοικιών και με χρηματοδότηση από το ταμείο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου (ΕΟΧ) και δημοτικούς πόρους.
Σήμερα λειτουργούν εκεί τμήματα μουσικής, ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στο πλαίσιο του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας οι συμπολίτες μας μετανάστες καθιέρωσαν το δικό τους «γλωσσικό καφέ».
Ο χώρος είναι κεντρικός και βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους δημοτικούς υπόγειους χώρους στάθμευσης, καθώς και στο κεντρικό πάρκο Ελπίδος.