Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να μετάσχουν στην δεύτερη συνάντηση κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Είκοσι τέσσερις από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετέχουν στη διάσκεψη.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ θα μετέχει και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Παρόντες είναι επίσης οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.
Πριν από τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.
Στις 18.30 θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου των έξι – Ολάντ, Μέρκελ, Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο, Σουλτς και της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.
Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Συνολικά, αναμένεται να δαπανηθούν 40-45 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο μέσω διαφόρων εισφορών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι – ποσοστό 23,5%. Στη Γερμανία το 7,7% των νέων είναι άνεργοι, τη στιγμή που στη γειτονική Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%.
«Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η Ε.Ε. καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας, ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.