Υπο την προεδρεία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου, του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και των υπουργών που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, συνεδριάζει αυτή την ώρα το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή των υπό κατάργηση θέσεων στα υπουργεία με βάση τα νέα οργανογράμματα, αλλά και των φορέων που πρέπει να οδηγηθούν σε συγχώνευση ή κατάργηση.
Στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εδόθη από την τρόικα παράταση χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Σεπτέμβρη, ωστόσο επικρατεί πυρετός διεργασιών, προκειμένου να εντοπισθούν με ακρίβεια ποιοι ακριβώς υπάλληλοι είναι εκείνοι που θα μπουν στο καθεστώς.
Ήδη από χθες σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια, βάσει του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σε διαθεσιμότητα οδηγούνται άμεσα, με τη δημοσίευση του νόμου και 2200 σχολικοί φύλακες
Κατά συνέπεια, από η «λίστα» του Σεπτέμβρη υπολείπεται κατά 8.300 εργαζόμενους. Από αυτούς οι σίγουροι είναι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί για τη διαθεσιμότητα των οποίων, στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη ψηφίσει η βουλή.
Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με πληροφορίες θα προέλθουν και πάλι από το χώρο της εκπαίδευσης (κατά βάση εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους λόγω προβλημάτων και υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1.500) και από τα υπουργεία (πλεονάζον προσωπικό που προκύπτει λόγω των νέων δομών). Στο μικροσκόπιο δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι 1.200 αγροφύλακες, πρόταση που το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, από τα αρμόδια υπουργεία επιμένουν ότι για τον Σεπτέμβρη η συνεισφορά των δήμων θα περιοριστεί στους δημοτικούς αστυνομικούς και μόνο. Ωστόσο, το ενδεχόμενο οι ΟΤΑ να ξαναβρεθούν στο στόχαστρο για το δεύτερο κύμα 12.500 διαθέσιμων του Δεκεμβρίου παραμένει ανοιχτό, αν καθυστερήσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών και η ενδοδημοτική μετακίνηση υπαλλήλων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές κατηγοριών εργαζομένων, βάζοντας στο στόχαστρο υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ, με πολλούς να δείχνουν προς την κατεύθυνση των σχολικών καθαριστριών.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι διαθεσιμότητα και απολύσεις αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία . Οι διαθέσιμοι που τελικώς δεν θα επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου προσμετρώνται -σύμφωνα με όσα ισχύουν στην παρούσα φάση- στους 15.000 προς απόλυση έως το 2014. Αν όμως παρά τις απαιτήσεις της τρόικας η πλειοψηφία των διαθέσιμων δεν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου, τότε ο κίνδυνος νέων ξαφνικών «θανάτων» οργανισμών -στο μοντέλο της ΕΡΤ- παραμένει ορατός.