Άρθρο Localit 05 Ιουλίου, 2013

ΣτΕ: Πράσινο φως για πορείες μόνο στο πεζοδρόμιο

ΣτΕΝόμιμες και συνταγματικές  έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας  τις προϋποθέσεις που θέτει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου  Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει ότι σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων, δεν επιτρέπεται η πλήρης κατάληψη του οδοστρώματος, ούτε και  η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από ιδιαίτερα μικρές συναθροίσεις «σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αρμόδιος να  εκτιμήσει τις μικρές συναθροίσεις, ώστε να περιοριστούν σε τμήμα του οδοστρώματος, είναι ο αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος υποχρεούνται να εκδώσει σχετική απόφαση προφορική και στη συνέχεια γραπτή που θα επιδίδεται στους ενδιαφερόμενους μέσα σε 24 ώρες.

Κριτήρια για την έκδοση της απόφασης αποτελούν, ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν στη συνάθροιση, η σημασία της οδού για την κυκλοφορία των δημόσιων συγκοινωνιών, η τουριστική κίνηση της περιοχής, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς κ.α.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνουν οι Σύμβουλοι, οι γενικές απαγορεύσεις δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων δεν είναι ανεκτές από το Σύνταγμα, καθώς αναστέλλεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».

«Με το επίμαχο σχέδιο διατάγματος δεν επιδιώκεται η ρύθμιση ή ο περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά καθορίζονται οι αρμοδιότητες της οικείας αστυνομικής αρχής, υπό τις εκτεθείσες αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε σε περίπτωση ιδιαιτέρως μικρής σε αριθμό δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, που πραγματοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, να διασφαλίζεται η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και παράλληλα να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Παπάγου-Χολαργού: «Τέλος στην υπερ-δόμηση του ΝΟΚ – Νέος μειωμένος συντελεστής δόμησης για όλες τις οικοδομικές άδειες στη Δ.Ε. Παπάγου»

Τέλος στην χρήση οικοδομικών κινήτρων των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 ,19 παρ. 2…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…