Άρθρο Localit 03 Ιουλίου, 2013

Υπουργείο Οικονομικών: Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων

staikourasΤην εκτίμηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους διατυπώνει με σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Στην ανακοίνωση αφού επισημαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες και κάνει γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Ιουνίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Αναφέρει μια σειρά από τομείς, όπως η υγεία, και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου επίσης τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Εσωτερικών μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει σημαντική πρόοδος καθώς έχει επιτευχθεί η πληρωμή σε μηνιαία βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλει σταδιακά αιτήματα και για άλλους Δήμους, οπότε το ποσό αυτό εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί περισσότερο».

Συνολικά για όλο το δημόσιο με βάση τη σχετική ανακοίνωση μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους  800 εκατ. ευρώ.  Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Ιούνιο αυτές ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Ιουνίου, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά, το 1ο εξάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 13.531 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 81% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 65% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (750,3 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Και κάποιες νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να δημιουργούνται στον τομέα της υγείας. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά.
Για την επίλυση αυτών, παρασχέθηκε και τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αποστολή της οποίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.Στην έκθεση της αποστολής αποτυπώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί και παράλληλα επισημάνθηκε το γεγονός ότι κατά τη πορεία εκτέλεσης του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι προκύπτουν νέα προβλήματα, για τα οποία απαιτείται άμεση, νομοθετική ή μη, παρέμβαση καθώς πρόκειται για μία νέα και από τεχνικής άποψης ιδιαίτερα πρωτόγνωρη διαδικασία. Για το εν λόγω θέμα προτάθηκαν λύσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να περιοριστεί, στο μέτρο του εφικτού, η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού που έχει επιτευχθεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…