Άρθρο Localit 03 Ιουλίου, 2013

Αίρονται οι περιορισμοί για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς – Συντελεστής δόμησης σε δασικές εκτάσεις

zaa-pikermiΜεταφορά συντελεστή δόμησης για δασικές ή άλλες εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση, όταν αυτές ανήκουν σε κάποιον από τους 550  οικοδομικούς συνεταιρισμούς δρομολογεί το ΥΠΕΚΑ με αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες αναμένεται  να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικοδομικών συνεταιρισμών δημιουργούνται one stop shop με στόχο όλες οι διαδικασίες χωροθέτησης και πολεοδόμησης να ολοκληρώνονται μέσα σε ένα εξάμηνο.

«Πιλότος» για την όποια λύση θα είναι η περίπτωση του Αυτόνομου Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών στο Πεντελικό Όρος, την πολεοδόμηση του οποίου έχει ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις φορές την τελευταία 15ετία.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης είχε την Τρίτη συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αυτόνομος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) στη Ζώνη Αστικού Αναδασμού Πικερμίου-Ραφήνας. «Το ζήτημα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου Ραφήνας απασχολεί εδώ και σαράντα χρόνια την πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας. Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά και αποτελεσματικά. Βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης, τον οποίο για πρώτη φορά θεσμοθετούμε εντός του Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης μετά το πέρας της συνάντησης.

Η λύση, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, θα βασιστεί σε δύο λύσεις: στην ανταλλαγή ακινήτων, προκειμένου να αποφεύγεται η καταβολή αποζημιώσεων από όσους προσφεύγουν στα δικαστήρια. Και στη δημιουργία της Τράπεζας Γης, την οποία παράγοντες του  υπουργείου  χαρακτηρίζουν ως  «ένας σύγχρονος θεσμός αγοράς δικαιωμάτων γης και θάλασσας (!), μέσω του οποίου ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα -δασικά ή χωροθέτησης μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή».

Επί της ουσίας, εκτός του ότι τα παραπάνω είναι έξω από κάθε συνταγματικό πλαίσιο,περιφρονούν την πάγια νομολογία του ΣτΕ, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία για τον σχεδιασμό, ακόμη και  αν κάποιος δεχθεί ότι ένα οικόπεδο είχε συντελεστή δόμησης και συγκεκριμένη αξία πριν ενταχθεί σε ένα αυστηρό καθεστώς προστασίας (που του περιόρισε το δικαίωμα αξιοποίησης), δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο και για τις δασικές εκτάσεις, απλά και μόνο επειδή αγοράστηκαν από έναν οικοδομικό συνεταιρισμό, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκεται για οικόπεδα στη… θάλασσα.

Επίσης , η μεταφορά του συντελεστή για παράδειγμα  από το αδόμητο, στο κομμάτι ενός οικοδομικού συνεταιρισμού που μπορεί να χτιστεί σημαίνει ότι είναι έτσι καθίσταται δυνατό να κτιστεί ένα χωριό με πολυκατοικίες στη μέση ενός δάσους. Αδιευκρίνιστο δε είναι σε τι θα αντιστοιχούν οι άυλοι τίτλοι της Τράπεζας Γης.

Ειδικά για την Αττική, η δυνατότητα νέων πολεοδομήσεων και μάλιστα μέσα σε δάση, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους του ρυθμιστικού της Αθήνας περί περιορισμού της διάχυσης της πόλης .

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, με στόχο όλες οι διαδικασίες χωροθέτησης και πολεοδόμησης να ολοκληρώνονται μέσα σε ένα εξάμηνο. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν τελειώσει σε ένα εξάμηνο και το νέο σύστημα (Τράπεζα Γης και one stop shop) θα είναι λειτουργικό σε ένα έτος.

Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 220 βρίσκονται στην Αττική και οι 330 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50%-60% των οικοδομικών συνεταιρισμών στην Αττική κατέχουν δάση ή δασικές εκτάσεις.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…