Την ανάγκη ανάληψης επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που έχει φτάσει «σε πρωτοφανή επίπεδα σε πολλά κράτη – μέλη, με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος» υπογράμμισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Αναφορικά με το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, θα προωθηθεί ο επαναπρογραμματισμός, κατά περίπτωση, των κονδυλίων που δεν έχουν διατεθεί.
Η Επιτροπή και τα κράτη – μέλη θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο Ε.Ε. για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης για νέους εργαζόμενους.
Τα κράτη μέλη, θα αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ όπου κρίνεται σκόπιμο μέσω παροχής ενισχυμένης τεχνικής συνδρομής από την Επιτροπή θα βελτιώσουν τη διοικητική τους ικανότητα.
Επιπλέον, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΥΕΙ) να είναι πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2014, επιτρέποντας την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων προς δικαιούχους σε περιοχές της Ε.Ε. που πλήττονται από ποσοστά ανεργίας νέων άνω του 25%.
Για να διαδραματίσει το ρόλο της η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, θα πρέπει η εκταμίευση των έξι δις ευρώ που διατίθενται να γίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή το 2014 και το 2015.
Περαιτέρω, τα περιθώρια που έχουν παραμείνει διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για τα έτη 2014-2016 θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση ενός «συνολικού περιθωρίου ανάληψης υποχρεώσεων» που θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Τα κράτη – μέλη που επωφελούνται από την πρωτοβουλία θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, μεταξύ άλλων και μέσω της υλοποίησης της «Εγγύησης για τη Νεολαία», πριν από το τέλος του έτους. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση το 2016 ως προς την εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία» και την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέσω της πρωτοβουλίας της «Απασχόληση για τους νέους» και του προγράμματος «Επένδυση στις δεξιότητες», που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.
Tα κράτη – μέλη προτρέπονται να χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τα συμπεράσματα ένα μέρος των πόρων που χορηγεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να στηρίξουν προγράμματα διασυνοριακής κινητικότητας. Το πρόγραμμα «Erasmus +», το οποίο προωθεί τη διασυνοριακή επαγγελματική κατάρτιση, πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό τον Ιανουάριο του 2014, ανέφεραν οι “27”. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων θα πρέπει να επιταχύνουν τη λήψη δραστικών μέτρων για την αγορά εργασίας, ανέφερε η Σύνοδος Κορυφής.