Άρθρο Localit 18 Ιουνίου, 2013

Το Μπρίστολ επιλέχθηκε ως Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2015

Bristol Green Capital logoΤο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2015  έλαβε το Μπρίστολ.  Το βραβείο, αποδίδεται στην πόλη που έχει επιτύχει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για μελλοντική περιβαλλοντική βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να δρα ως πρότυπο για άλλες πόλεις.

Οι υποψήφιες για το βραβείο πόλεις  αξιολογούνται σε 12 τομείς που αφορούν στην αλλαγή του κλίματος, στις μεταφορές, στις πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, της φύσης και της βιοποικιλότητας, της ποιότητας του αέρα, στην ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, στα απόβλητα, στην κατανάλωση νερού, στην  επεξεργασία λυμάτων, στην οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση,  στη διαχείριση του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Οκτώ πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2015 και αξιολογήθηκαν από  διεθνή επιτροπή 12   εμπειρογνωμόνων. Τέσσερις πόλεις ήταν αυτές που προκρίθηκαν το Μπρίστολ, οι  Βρυξέλλες, η Γλασκόβη και η  Λιουμπλιάνα.

Το Μπρίστολ δέχθηκε την αναγνώριση για τα επενδυτικά του σχέδια στους τομείς της μεταφοράς και της ενέργειας, καθώς και για τη δέσμευσή του να δρα ως πραγματικό πρότυπο πράσινης οικονομίας στην Ευρώπη. Η στρατηγική του στους τομείς της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίστηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική στο κάλεσμα για ανάληψη δράσης από τους πολίτες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον Janez Potočnik  κατά τη διάρκεια απονομής του βραβείου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νάντη, την πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης  το 2013 αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μπρίστολ, σημειώνοντας ότι: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτές τις προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, δημιουργώντας την ίδια στιγμή νέες ευκαιρίες εργασίας…»

Από την πλευρά της η  πρώτη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Mercedes Bresso   επεσήμανε : «Πιστεύω ειλικρινά στη δύναμη που μπορούν να έχουν οι πράσινες πόλεις να ηγηθούν της ατζέντας των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτυχία του Μπρίστολ δείχνει για μία ακόμα φορά ότι το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας κινητοποιεί την πίστη σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και παρέχει την ευκαιρία στους πολίτες μας να σκεφτούν, ονειρευτούν και να αναμένουν τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζουν, όπως τον έχουν σκεφτεί».

Η κριτική επιτροπή θεώρησε τα προγράμματα βιώσιμης κοινότητας του Μπρίστολ ως καλά παραδείγματα ενασχόλησης των πολιτών για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων. Η πόλη αφιέρωσε έναν προϋπολογισμό 500 εκ. Ευρώ για βελτιώσεις στις μεταφορές μέχρι το 2015 και έως 300 εκ. ευρώ για ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020. Οι αστικές και μεταφορικές πολιτικές της πόλης έχουν συνεισφέρει στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα. Χάρη στις προσπάθειες ο αριθμός των ποδηλατιστών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ στόχος της πόλης είναι ο διπλασιασμός αυτού του αριθμού μέχρι το 2020.

Το Μπρίστολ έχει εφαρμόσει πρωτοποριακά μέτρα, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να εντάξει τους πολίτες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η ετικέτα «Εργαστήριο για την Αλλαγή» της πόλης προκαλεί την καινοτομία,  και τη μάθηση . Μέσω της κοινωνικής δικτύωσης το Μπρίστολ θα χτίσει γέφυρες επικοινωνίας για ανταλλαγή εμπειριών με άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 04 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων που είχαν τοποθετηθεί χωρίς άδεια από πεζοδρόμους

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, μετά την παρέλευση της προθεσμίας που είχε δοθεί στους…

Ρεπορτάζ 04 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Εορδαίας: Διήμερο δωρεάν στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ευπαθών ομάδων & ποιμενικών σκύλων

Διήμερο δωρεάν υπηρεσιών για τις δεσποζόμενες γάτες και δεσποζόμενους σκύλους ευπαθών ομάδων και των σκύλων…

Ρεπορτάζ 04 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκρίθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Σερρών

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πράξη «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Σερρών»,…