Άρθρο Localit 10 Ιουνίου, 2013

Ακριβείς χρόνους υλοποίησης της διαθεσιμότητας ζήτησε η τρόικα

τρόικαΚαθυστερήσεις διαπίστωσε για μία ακόμη φορά η τρόικα κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνάντησή της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι απαντήσεις που έλαβε στα πολλαπλά διευκρινιστικά ερωτήματα τα οποία έθεσε, είτε παρέπεμψαν το θέμα σε … ανώτερο πολιτικό επίπεδο, είτε κατέληξαν σε νέο αίτημα από ελληνικής πλευράς για πίστωση χρόνου.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για το χρόνο υλοποίησης της διαθεσιμότητας – κινητικότητας των 12500 χιλιάδων υπαλλήλων, διαδικασία που βάσει χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Μανιτάκης απάντησε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε επίπεδο δομών της Κεντρικής Διοίκησης, ενώ ζήτησε περαιτέρω χρόνο προκειμένου να αξιολογηθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς. Μάλιστα, αν και δεσμεύθηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως επεσήμανε στους ελεγκτές, πρόκειται για ζήτημα που εξαρτάται και από τη συνεργασία των υπόλοιπων υπουργείων, που εποπτεύουν τους συγκεκριμένους φορείς. Ο κ. Μανιτάκης πάντως διευκρίνισε για μία ακόμη φορά πως το 10% των συνολικά 25 χιλιάδων υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, θα προκύψουν από την Κεντρική Διοίκηση, ήτοι από τα υπουργεία. Σύμφωνα με τη δέσμευση που επανέλαβε ο υπουργός ο σχεδιασμός – τουλάχιστον – της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου μετά από συστηματική προετοιμασία. Επέμεινε μάλιστα πως αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημοσίου και να αξιοποιεί τις ικανότητες του κάθε εργαζόμενου.

Αν και από πλευράς τρόικας δεν υπήρξαν δηλώσεις, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι ελεγκτές διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, ζήτησαν από τον υπουργό να υπάρξει σαφείς και οριστικές απαντήσεις για τους χρόνους υλοποίησης, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μέσω των τεχνικών κλιμακίων, με τα οποία θα συνεχιστούν οι επαφές.

Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα των 2000 απολύσεων, εξάλλου, από το υπουργείο διευκρινίστηκε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έχουν γίνει οι σχετικές προτάσεις από όλα τα υπουργεία, μένει πλέον να αποφασιστεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών τόσο η τελική λίστα των μικρών φορέων στους οποίους θα μπει λουκέτο, όσο και ο εντοπισμός των μεγάλων φορέων μέσα από την αναδιάρθρωση των οποίων θα προκύψει και ο μεγαλύτερος αριθμός των προς απόλυση υπαλλήλων.

Στη συνάντηση τέλος συζητήθηκε και το μέτρο της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, ρύθμιση η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργείο λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…