Άρθρο Localit 15 Μαΐου, 2013

Χανιά: Ανταλλακτήριο παραδοσιακών σπόρων από την ομάδα Σπορίτες

sporitesΗ ομάδα Σπορίτες διοργανώνει  την Κυριακή 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κήπο Χανίων «ανταλλακτήριο» παραδοσιακών σπόρων.

Στόχος της ομάδας είναι η διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, μακριά από υβρίδια και μεταλλαγμένα που σ΄αυτούς τους περίεργους καιρούς καθίσταται «υπόθεση ζωής, ελευθερίας, αυτάρκειας μα και αξιοπρέπειας».

«Ο περσινός σπόρος, τονίζει η ομάδα Σπορίτες,  ήταν το προζύμι των προγόνων μας και το προζύμι αυτό σήμερα θα μας βοηθήσει να σωθούμε μα και να σώσουμε τον πλανήτη. Ας φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους σε υγιή γη, μακριά από τη θηριωδία των πολυεθνικών και τη απληστία των κερδοσκόπων. Με το πατεντάρισμα των σπόρων, συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα στην κοινωνία μας καθώς τα τελευταία χρόνια, με όπλα το φόβο για τις ασθένειες και τις ψεύτικες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της πείνας, καταστρέφουν κάθε κύτταρο ζωής».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να χαρίζουμε και να ανταλλάσσουμε σπόρους που διαθέτουν αποδεδειγμένα αναπαραγωγική ικανότητα. Οφείλουμε να διαφυλάττουμε μέχρι θανάτου το προζύμι των προγόνων μας για να φτάσει σώο και υγιές στα χέρια των παιδιών μας. Πρέπει να αποτελέσουμε και εμείς μια δύναμη που θα αντισταθεί έμπρακτα στις οικονομικές εξουσίες που έχουν σαν στόχο να διαφεντεύουν τα πάντα. Δεν επιτρέπεται να αγοράζουμε υβρίδια και μεταλλαγμένα φυτά καθώς και να τα φροντίζουμε με καρκινογόνα δηλητήρια.

Η ομάδα Σπορίτες εύχεται για τον καθένα μας να αποκτήσει ένα σπορίτη από τη γλυκύτατη ντομάτα και το μυρωδάτο αγγούρι, να το χαρεί ο ίδιος μαζί με τα παιδιά του και να το μοιραστεί με το γείτονα του. Οι αληθινές χαρές δεν αντικαθίσταται από δηλητηριασμένες ποσότητες long-life που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Ας επιστρέψουμε πίσω στο δρόμο που χάσαμε όσο μακρινός κι αν φαντάζει!».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ενδιαφέρουν 22 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θηβαίων: Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια

Ο Δήμος Θηβαίων διοργανώνει ένα πενθήμερο δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, με αφορμή…

Ενδιαφέρουν 21 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διανομή βασικών ειδών σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δράμας

Ο Δήμος Δράμας πραγματοποιεί διανομή βασικών ειδών σε 459 οικογένειες- δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο…