Άρθρο Localit 29 Απριλίου, 2013

Οι επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία των πολιτών σε Ευρώπη και Β. Αμερική

austerityΣτις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λιτότητα στην υγεία των πολιτών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, επικεντρώνεται  επιστημονική έρευνα, η  οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, και την οποία διεξήγαγαν οι Ντέιβιντ Στάκλερμ καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας  στο Πανεπιστήμιο  της Οξφόρδης Ντέιβιντ Στάκλερ και Σανιάι Μπασού,  επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας,  στο  Πανεπιστήμιο  του Στάνφορντ.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η λιτότητα έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των παραπάνω πολιτών, οδηγώντας σε αυτοκτονίες, κατάθλιψη καθώς και σε λοιμώδεις ασθένειες, καθώς μειώνεται η πρόσβασή τους σε φάρμακα και στην ιατρική φροντίδα.

Περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες έχουν καταγραφεί, και περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις κατάθλιψης έχουν διαγνωστεί, εξαιτίας της αποκαλούμενης «Μεγάλης Ύφεσης» και  όσων συνοδεύουν τη λιτότητα που καλύπτει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπως σημειώνουν οι  δύο ερευνητές.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, μετά από τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την πρόληψη του ιού HIV, παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά του AIDS κατά περισσότερο από 200% από το 2011. Η χώρα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, γνώρισε επίσης το πρώτο κρούσμα ελονοσίας εδώ και δεκαετίες, εξ αιτίας των περικοπών του προγράμματος ψεκασμού κατά των κουνουπιών.

Στη Βόρεια Αμερική περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πρόσβαση σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στην Βρετανία, περίπου 10.000 οικογένειες είναι άστεγες εξαιτίας του προϋπολογισμού λιτότητας της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…