Ταραχή προκαλεί στην κυβέρνηση η προειδοποίηση του ΔΝΤ, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έλευση του επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα εκπροσώπου της Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, ότι οι απολύσεις στο δημόσιο, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι ευθεία σχέση με την πρόοδο στην είσπραξη φόρων.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ, αφού είπε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει κάνει «εντυπωσιακή δουλειά» σε ότι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, συμπλήρωσε ότι «αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Ανοικτό άφησε και το ενδεχόμενο των απολύσεων στο δημόσιο. Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο 25.000 απολύσεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι «ακούγονται διάφορα, αλλά δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα νούμερα για απολύσεις με την κυβέρνηση». Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι απολύσεις εξαρτώνται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εισπράξει περισσότερους φόρους. Ωστόσο σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο (οργανόγραμμα) για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία, θα υπάρξουν προσαρμογές και οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι μη κρίσιμες θέσεις «θα προσαρμοστούν».
Σύμφωνα με την «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε για τα θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποχωρήσεων ή αφυπηρετήσεων τότε η τρόικα θα το συζητήσει». Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα θέσουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών τους με το οικονομικό επιτελείο τη μη υλοποίηση της δέσμευσης να απολυθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο υπουργείο με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ τη Δευτέρα θα στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο.
Η «γραμμή άμυνας» που θέτει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία και του κ. Στουρνάρα, είναι ότι με βάσει τα στοιχεία που έχουν έως το τέλος του 2013 μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης προσωπικού στο δημόσιο, χωρίς απολύσεις. Παράλληλα θα επιμείνουν ότι ο κίνδυνος των κοινωνικών αντιδράσεων είναι υπαρκτός και σοβαρός, επικαλούμενοι ταυτόχρονα και το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας.