Άρθρο Localit 15 Φεβρουαρίου, 2013

Ευρωπαϊκό συνέδριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

συνέδριο κλιματική αλλαγήΤο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την  Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή  (European Climate Change Adaptation Conference 2013),που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου 2013, και υποστηρίζεται επιστημονικά από ένα διεθνές επιστημονικό συμβούλιο, είναι μια πρωτοβουλία μεγάλου αριθμού σημαντικών  ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

Θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο, που θα καλύπτει  μια  διευρυμένη θεματολογία αναφορικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,  σε συνέχεια των διεθνών συνεδρίων  στην Αυστραλία το 2010 και στις ΗΠΑ το 2012. Θα επικεντρωθεί  στην κατανόηση και στην αξιολόγηση της προσαρμογής στη δράση  με θέμα:  Ολοκληρωμένες δράσεις για το Κλίμα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολίτες αλλά και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιδιώκουν να ενσωματώσουν τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή, στις στρατηγικές και τις αποφάσεις τους. Η έρευνα σχετικά με την προσαρμογή απαιτεί τη γνώση του κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων , ενώ  για τις δράσεις προσαρμογής απαιτείται ο συνδυασμός  επιστημονικών γνώσεων και εμπειριών. Το συνέδριο θα συνδυάσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, με το χώρο των πολιτικών και των εμπειριών.

Στις θεματικές του μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται :Η αξιολόγηση κλιματικών ευπαθειών, η αξιολόγηση κινδύνου,  η υιοθέτηση στρατηγικών και σχεδιασμός, η υπόθεση εργασίας για τη διαδικασία προσαρμογής : οργανωτική, τομεακή και περιφερειακή, ο ρόλος των εργαλείων και της πρόσφατης γνώσης στη διαδικασία προσαρμογής.

Το συνέδριο θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, με στόχο την προώθηση ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συγκεντρώνει διακεκριμένους  επιστήμονες και ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής προσαρμογής με την κλιματική αλλαγή και επαγγελματίες.

Θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνεδριάσεων ανάλογες με το χώρο δράσης των συμμετεχόντων:

Οι επιστήμονες-ερευνητές, θα παρουσιάσουν  και θα συζητήσουν τα τελευταία αποτελέσματα που προκύπτουν από τον τομέα της έρευνας.

Οι επαγγελματίες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν κοινά θέματα που σχετίζονται με τα εργαλεία, τη διακυβέρνηση, τις στρατηγικές, το κόστος και τα οφέλη, καθώς και  τις διαδικασίες προσαρμογής.

Τέλος σε μια κοινή συνεδρίαση οι παραπάνω συμμετέχοντες, θα δουλέψουν από κοινού για την προσαρμογή σε προκλήσεις που διαμορφώνονται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εμπειρία.

Οι πρώτες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνται ήδη τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, δημιουργώντας νέους κινδύνους και τρωτά σημεία, αλλά και ευκαιρίες για την ορθή διαχείρισή τους και την προσαρμογή των στρατηγικών και των αποφάσεων.

Αν και η ανάγκη για τη ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτή, είναι πλέον ευρέως κατανοητή, οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς, το πότε και με ποιο τρόπο μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή, είναι συχνά δύσκολο να απαντηθούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…