Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2013

Ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος από τους δημάρχους

Ελεύθερα θα μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εφεξής οι δήμαρχοι καθώς καταργείται το επαγγελματικό ασυμβίβαστο που ίσχυε μέχρι τώρα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο  που κατατέθηκε στη Βουλή με το οποίο κυρώνονται επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η παραπάνω ρύθμιση έρχεται ως αντιστάθμισμα στις τεράστιες περικοπές που έχουν γίνει στις αντιμισθίες των αιρετών, αφού το 2011 μέχρι σήμερα οι αντιμισθίες έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 18 του εν λόγω νομοσχεδίου καταργούνται το άρθρο 16 και η παρ. 18 του άρθρου 282 του Καλλικράτη (Ν.3252/2010).

 Σύμφωνα με  όσα αναφέρονται στην Αιτιολογική ΄Εκθεση με τη ρύθμιση αυτή «δίδεται η δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητα. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να διευρυνθεί ο κύκλος των ενασχολούμενων με τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιτυχημένους επαγγελματίες και με ανθρώπους που προέρχονται από τα ενεργά τμήματα της κοινωνίας κα με πείρα για τον επαγγελματικό στίβο».

Συμπληρώνοντας την παραπάνω επιχειρηματολογία της Αιτιολογικής Έκθεσης, θα πρέπει να τονιστεί

Σημειωτέον ότι από την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα προβλέπεται η αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων. Ειδικά για την τρέχουσα δημοτική περίοδο το μέτρο ίσχυε για δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων κατοίκων.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δήλωση ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΕΔΕ & ΠΕΔ/ΚΜ για την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη 8.12.2025     Ανακοίνωση – Δήλωση   Η ξαφνική αποπομπή της Γενικής Διευθύντριας της…