Άρθρο Localit 20 Δεκεμβρίου, 2012

Ουσιαστικός ο ρόλος πόλεων & περιφερειών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Η υποστήριξη και η εξειδικευμένη γνώση των τοπικών και περιφερειακών αρχών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, όπως υπογράμμισε στη διάσκεψη Νεολαία σε Κίνηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών  Ramón Luis Valcárcel.

Ο ίδιος  πρόσθεσε ότι, τόσο οι πόλεις όσο και οι περιφέρειες κατανοούν καλύτερα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και συνεπώς  είναι αυτές που θα πρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν προγράμματα για τη νεολαία.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι για παράδειγμα σε καλύτερη θέση  ώστε να αναπτύσσουν συνδέσμους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση αναντιστοιχιών στις δεξιότητες στην παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και κινήτρων για επενδύσεις ανταποκρινόμενες στις τοπικές εξελίξεις.

Στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επιτυχία των  εν λόγω προγραμμάτων οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη László Andor, παρουσιάζοντας τη «Δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων», που υιοθετήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα. « Πρέπει να δημιουργήσουμε επειγόντως στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότερη μετάβαση από την εκπαίδευση προς την εργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξαιρετική χαρακτήρισε την ιδέα «να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη χάραξη πολιτικών στους τομείς της νεολαίας, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον ΟΟΣΑ. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά πρέπει και να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω γενικά μέτρα εφαρμόζονται επί τόπου», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποθέσεις, την διακυβέρνηση και την επιχειρηματικότητα Yves Leterme.

«Η στρατηγική “Ευρώπη 2020” –με τους πρωταρχικούς της στόχους στην εκπαίδευση και τη δέσμη μέτρων Νεολαία σε Κίνηση– σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνεργασία για την εκπαίδευση. Η ΕΕ προσθέτει νέα αξία στο έργο των εθνικών και των τοπικών μας αρχών και πιστεύω ότι θα πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός αυτό. Η Νεολαία σε Κίνηση συμβάλλει σαφώς στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την πολιτική εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως και οι επενδύσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, θεωρώ ότι μαζί, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις εκπαιδευτικές αρχές, τα θεσμικά όργανα και το προσωπικό, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα», σημείωσε από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπς Νεολαίας, Εκπαίδευσης Πολυγλωσσίας και Πολιτισμού Ανδρούλα Βασιλείου.

Με την εν λόγω άποψη συμφώνησε και η πρώτη Αντιπρόεδρος της ΕτΠ,  Mercedes Bresso, η οποία τόνισε ότι «Στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία, η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα. Δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε την αρμοδιότητα για να το κάνει αυτό. Ωστόσο, χωρίς ευρωπαϊκά κίνητρα, οι πολιτικές για τους νέους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα παρουσίαζαν έλλειμμα προοπτικής και σύγκλισης».

Τα συμπεράσματα της διάσκεψης θα ενταχθούν στη συμβολή της ΕτΠ για την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η συμβολή της ΕτΠ πρόκειται να υιοθετηθεί κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των περιφερειών και των πόλεων το 2014.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» στο Ρέντη, στο επίκεντρο μελέτης μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» και ο στρατηγικός σχεδιασμός των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Σε αλλαγή του συνόλου της διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των Δημοτικών Αστυνομικών τμημάτων προχώρησε…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…