Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2012

«H Armée d’Orient στα Βαλκάνια: Αρχαιολογικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη/Sédès»

Με την περιοδική έκθεση «H Armée d’Orient στα Βαλκάνια: Αρχαιολογικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη/ Sédès» το Moυσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2012, Νοτιοανατολική Ευρώπη» και στον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»), ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2012, με ελεύθερη είσοδο.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 8:00-15:00

Η έκθεση στηρίζεται και συγκροτείται γύρω από τη βασική κεντρική θεματική ενότητα των αρχαιολογικών καταλοίπων μιας νοσοκομειακής εγκατάστασης της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής, η οποία δρούσε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου [1914-1918]. Μια σειρά αντικειμένων, προερχόμενων από τον εξοπλισμό της νοσοκομειακής εγκατάστασης του γαλλικού στρατού, αποκαλύφθηκε το 2007 κατά τις ανασκαφικές έρευνες της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ στην τούμπα της Θέρμης, με υπεύθυνη αρχαιολόγο την κ. Ευδοκία Σκαρλατίδου. Το εύρημα, όντας  μοναδικό, αποτέλεσε το έναυσμα για την οργάνωση μιας έκθεσης ιστορικού περιεχομένου με αρχαιολογική προσέγγιση, ύστερα από την πρωταρχική ιδέα του μελετητή του ανασκαφικού υλικού δρ Αναστάσιου Αντωνάρα, αρχαιολόγου-μουσειολόγου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ο οποίος μαζί με  τον δρ Ιωάννη Μότσιανο, αρχαιολόγο-μουσειολόγο, επιμελήθηκαν και συνυπογράφουν το μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης, υπό το συντονισμό και τη γενική εποπτεία της δρ Αγαθονίκης Τσιλιπάκου, διευθύντριας του Μ.Β.Π.

Έως σήμερα τα κατάλοιπα της νοσοκομειακής περίθαλψης των στρατιωτών έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, καθώς έχουν παραβλεφθεί από την ιστορία της ιατρικής και την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σκεύη σίτισης, φαρμακευτικά φιαλίδια και αγγεία, είδη ένδυσης και υπόδησης, νομίσματα, μπουκάλια νερού και κρασιού, τα οποία σε δεύτερη χρήση υποδέχθηκαν φαρμακευτικό υλικό και άλλα αντικείμενα μαρτυρούν και διηγούνται ανθρώπινες ιστορίες μέσα στη δίνη του πολέμου και στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η προέλευση ορισμένων ευρημάτων μαρτυρά τη συνεχή διακίνηση υγειονομικού υλικού και αντικειμένων καθημερινής χρήσης τόσο μεταξύ αλλοεθνών στρατιωτών όσο και μεταξύ αντιπάλων στρατοπέδων. Για το λόγο αυτό, το πρωτογενές υλικό πλαισιώνεται με εποπτικό φωτογραφικό υλικό και σειρά εκθεμάτων, μεγάλος αριθμός των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τα αρχεία και τις συλλογές της Médiathèque de l’ Architecture et du Patrimoine – Difussion RMN του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των συλλεκτών Βασίλειου Νικόλτσιου, Γιάννη Μέγα, Jean Pierre Grélois, Eric Auzoux και Πέτρου Μεχτίδη.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο επιστημονικό κατάλογο [ελληνικά & γαλλικά], στον οποίο συνέβαλλαν με κείμενά τους κατεξοχήν ειδικοί της περιόδου και των θεματικών ενοτήτων της έκθεσης, που εντάσσονται στο επιστημονικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης όπως ο κ. Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, Διευθυντής του Ιδρύματος Μακεδονικού Αγώνα, ο κ. Αντώνιος Σατραζάνης, Προϊστάμενος του Κέντρου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η ανασκαφέας κ. Ευδοκία Σκαρλατίδου καθώς και οι αρχαιολόγοι-μουσειολόγοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και συνεπιμελητές της έκδοσης του καταλόγου, κκ Αναστάσιος Αντωνάρας και Ιωάννης Μότσιανος.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…