Με τη ΝΔ να απορρίπτει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος για τις εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, επί της 7ης θεματικής ενότητας.
Στην ίδια πρόταση προβλέπεται επίσης, η θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης της δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.
Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε αντίθετο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 102 παρ. 2, ενώ θετικά εμφανίστηκαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Σημειώνεται ότι στη προτείνουσα Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε υπερψηφιστεί από 168 βουλευτές.
Από τη ΝΔ απορρίφθηκαν επίσης και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα ότι «νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών». Η διάταξη αυτή είχε υπερψηφιστεί από τη προτείνουσα Βουλή με 168 ψήφους.
Επίσης, αρνητική ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία να προβλεφθεί ρητά στο Σύνταγμα:
– η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, η οποία είχε στηριχθεί από 165 βουλευτές.
– η προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Η διάταξη αυτή έλαβε από τη προηγούμενη Βουλή 170 ψήφους.
Οι θέσεις της ΝΔ
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απορρίπτοντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, τόνισε ότι «με πληρότητα και ευρύτητα η συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 102 οργανώνει δημοκρατικά τη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1975 (…) Η διάταξη του άρθρου 102 ορίζει ότι οι αρχές και τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέγονται με μυστική και καθολική ψηφοφορία. Τι σημασία έχει να πούμε ότι αυτή είναι άμεση; Σοβαρότερο όμως είναι, ότι πλέον έχει καταναλωθεί πολύς κοινοβουλευτικός λόγος και με αποτελεσματικό και καίριο τρόπο αναφορικά με το αν πρέπει από τον συνταγματικό νομοθέτη να καθιερώνεται και να προβλέπεται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη ψήφισε τον πρώτο νόμο η κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στις 7ης Ιουλίου, ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγηθεί όλοι οι δήμο», επεσήμανε ο κ. Τζαβάρας.
Ακόμη, ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση όλων των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας που ήδη προβλέπονται από το νόμο, είναι άσκοπη θεσμικά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που χαρακτήρισε δύσκαμπτη και μη λειτουργική τη πρόταση για αναλογικό εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι προσκρούει και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο κ. Στυλιανίδης, αντέτειναν ότι στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι κατοχυρωμένη η υποχρεωτική οικονομική και κοινωνική μέριμνα του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε ότι, «η ΝΔ θεωρεί πως η τοπική αυτοδιοίκηση κατοχυρώνεται μέσα από το Σύνταγμα, κάτι όμως που στη πράξη, βλάπτει την τοπική αυτοδιοίκηση».
«Η επιταγή του Συντάγματος και η προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική, δεν είναι απλά και μόνο να φτιάξουμε ένα ακόμα ισχυρό χέρι του κράτους στο τοπικό επίπεδο, αλλά να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοικητική παρουσία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά και είναι μία ευκαιρία, έστω με αυτές τις μικρές παρεμβάσεις, να την ενισχύσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματοποίησης «υποχρεωτικής μέριμνας του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που απαρτίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα».
«Η πρότασή μας εξειδικεύει την ενίσχυση της υφιστάμενης διάταξης του Συντάγματος για να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Αυτό σημαίνει κρατικές δομές. Δεν είναι βερμπαλιστική η πρόταση μας. Πρέπει να συνταγματοποιηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα, ώστε να αποτυπώνονται στους θεσμούς οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται» τόνισε ο κ. Δρίτσας.
Η ελάσσων αντιπολίτευση
«Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 102 παράγραφος 2, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ περί τοπικών δημοψηφισμάτων, τοπικών συνελεύσεων, και απλής αναλογικής για την ανάδειξη της διοίκησης των ΟΤΑ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τη πλειοψηφία, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να σκεφθούν τη πρόταση του κόμματός του να προβλεφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία των ΟΤΑ, των περιφερειών και των δήμων για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επανέλαβε τη πρόταση του κόμματός του να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για την εξασφάλιση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, δήλωσε θετικός στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, αν και όπως είπε, δεν τρέφει αυταπάτες για τη βαθύτερη στόχευση των αστικών κυβερνήσεων.
Θετική εμφανίστηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, τονίζοντας ότι το κόμμα της υπερψηφίζει κάθε λογική και αποτελεσματική λύση που θεμελιώνει την έμπρακτη στήριξη του κράτους, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.
«Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να εφαρμόζει δράσεις που θα μειώσουν τα προβλήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλουν στη κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν οικονομικά και κοινωνικά τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αδαμοπούλου.
«Η καθιέρωση αναλογικού συστήματος για τις εκλογές στους ΟΤΑ, προκρίνεται ως το καλύτερο εκλογικό σύστημα, ως το πιο άμεσο και αντιπροσωπευτικό», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.
Παράλληλα χαρακτήρισε θεμιτή τη θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων για δημοψηφίσματα, ωστόσο όπως είπε, θα πρέπει τα δημοψηφίσματα να είναι δεσμευτικά, τόσο σε ό,τι αφορά στην λαϊκή πρόταση για διεξαγωγή τους, όσο και σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ