Άρθρο Localit 09 Νοεμβρίου, 2012

Ρετούς στο πάρα πέντε για διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Διευκρινίσεις και εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής έφερε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει επί της ουσίας το χαρακτήρα της ρύθμισης για διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων και μαζικές μετατάξεις το προσεχές διάστημα.

Ξεκαθαρίζοντας πως οι τελικές προβλέψεις του νόμου θα εξειδικευθούν και με ερμηνευτική εγκύκλιο, το Υπουργείο, αναφερόμενο στη ρύθμιση για διαθεσιμότητα – μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων – των υπαλλήλων διοικητικού χαμηλών εκπαιδευτικών βαθμίδων, έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ότι αφορά μόνο εργαζόμενους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εξαιρώντας τους υποχρεωτικής που αρχικά είχε ανακοινωθεί). Παράλληλα στις προϋποθέσεις ένταξης προέβλεψε πως οι προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων ίδιας ειδικότητας (από 30% της αρχικής πρόβλεψης), ενώ στις εξαιρέσεις προστίθενται και οι απασχολούμενοι στον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα :

Στο μέτρο της διαθεσιμότητας εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής. Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Το μέτρο αφορά αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.

Αφορά αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).

Αφορά αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων.

Έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί για την εφαρμογή του μέτρου : ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση να είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα, οι υπάλληλοι αυτοί να ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας και τέλος οι υπάλληλοι αυτοί να είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία.

Εξαιρούνται ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).

Επισημαίνεται τέλος ο επείγων χαρακτήρας των ρυθμίσεων καθώς διευκρινίζεται πως προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρίκαλα: Σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο – Λύκειο συγκεντρώνει ο Δήμος

Σχολικά βοηθήματα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κόνιτσα: Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης νερού από την Υπηρεσία Ύδρευσης

Να χρησιμοποιούν το νερό κατά προτεραιότητα για οικιακή χρήση και όχι για άλλες ανάγκες, (πότισμα,…

Ρεπορτάζ 05 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δ. Ωραιοκάστρου: Συνεχίζεται το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις από1 έως 31/7

Συνεχίζεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα επισκέψεων του «RemoteCare», του οχήματος μεταφοράς ιατρικού προσωπικού…