Άρθρο Localit 25 Αυγούστου, 2019

G7: Εμπόριο, οικονομία, Αμαζόνιος και Brexit στην σημερινή ατζέντα

Οι ηγέτες της G7 θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Η σημερινή ημέρα θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανού πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Γνωστοί για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα τους οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο, όπως φοβούνται οι Ευρωπαίοι;

Δεν είναι βέβαιο, αν και οι δύο άνδρες είναι υποστηρικτές του Brexit, καθώς ο Τζόνσον εξέφρασε χθες τη λύπη του για «τα σημαντικά εμπόδια» που περιορίζουν τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό κάλεσε τον Τραμπ να τα άρει προκειμένου οι δύο χώρες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Μετά το πρωινό τους γεύμα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγγελα Μέρκελ, τον Σίνζο Άμπε, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και την κατάσταση της οικονομίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχητικά σημάδια παρουσιάστηκαν στη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ προκαλώντας φόβους για μια περίοδο αποδυνάμωσης της διεθνούς ανάπτυξης.

«Σύγκλιση»

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών.

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη γενική ανησυχία.

Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες, αμερικανικές, τεχνολογικές εταιρείες.

Στη διάρκεια γεύματος στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel du Palais χθες οι δύο άνδρες προσπάθησαν να βρουν κοινό τόπο.

Η συζήτηση αυτή «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στην G7, λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά ζητήματα, «περιλαμβανομένων των συμφωνιών και των διαφωνιών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πολλά καλά πράγματα έρχονται για τις δύο χώρες μας. Σημαντικό Σαββατοκύριακο με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά νωρίτερα και πήρε αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο, φέτος ο Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Διαμάχη για το Brexit

Αν και η διατλαντική ρήξη είναι η πιο εμφανής, υπάρχουν βαθιοί διχασμοί και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τον Τζόνσον να κάνει το ντεμπούτο του στη G7 την ώρα που προσπαθεί να πείσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αντιπαρατέθηκαν χθες Σάββατο ενόψει της σημερινής τους συνάντησης.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον να μην θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ‘κύριος Χωρίς Συμφωνία’», δήλωσε ο Τουσκ.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Τουσκ θα είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη, αν η χώρα του δεν καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία για το διαζύγιό της από την ΕΕ.

«Θα πω στους φίλους μας στην ΕΕ ότι, αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο ‘κύριος Χωρίς Συμφωνία’, τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Βοήθεια στην Αμαζόνιο

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν πιο εύκολα στη συμμετοχή, κυρίως οικονομική, για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και στη Χιλή, ο πρόεδρος της οποίας Σεμπαστιάν Πινέρα είναι προσκεκλημένος στη Μπιαρίτς.

Αντι- G7

Σήμερα διαδηλωτές εναντίον της G7 διοργανώνουν στη Μπαγιόν «μια πορεία πορτρέτων». Επτά ακόμη «ειρηνικές συγκεντρώσεις» είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε πόλεις γειτονικές της Μπιαρίζτς με στόχο να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

Την ίδια ώρα, με οικοδέσποινα τη Μπριζίτ Μακρόν, οι πρώτες κυρίες θα περιηγηθούν στη χώρα των Βάσκων, κυρίως το χωριό Εσπελέτ, γνωστό για το κοκκινοπίπερό του.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το απόγευμα και ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Διαδηλωτές στη Μπαγιόν πετούν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απαντά με δακρυγόνα

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της πόλης Μπαγιόν, που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος της G7, προτού διαλυθούν μετά την επέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, φώναζαν σποραδικά συνθήματα κατά του καπιταλισμού και της αστυνομίας, και συχνά πυκνά συναντούσαν φράγματα της αστυνομίας στην πορεία τους.

Έπειτα από συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σε διάφορα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στους πεζόδρομους του κέντρου, όπου κατέληξαν να συναντήσουν νέα οδοφράγματα της αστυνομίας πάνω σε μια γέφυρα.

Για περισσότερο από μία ώρα οι διαδηλωτές βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία, και πέταξαν πέτρες εναντίον της. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων και τουλάχιστον μίας χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Το βράδυ, γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας, η διαδήλωση διαλυόταν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Μπιαρίτς για την τριήμερη σύνοδο κορυφής, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στους κατοίκους και σε όσους εργάζονται στην πόλη.

Εδώ και μέρες, φήμες κυκλοφορούσαν για την οργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών για τη διεξαγωγή της, στο περιθώριο της G7, μακριά από το Μπιαρίτς, σε μια πόλη περικυκλωμένη από την αστυνομία.

Ο νομάρχης του διαμερίσματος των Ατλαντικών Πυρηναίων ενίσχυσε το βράδυ της Παρασκευής την περίμετρο της προστασίας, σε σύγκριση με την αστυνομική δύναμη που είχε προβλεφθεί στα μέσα Αυγούστου, την επεξέτεινε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Μπαγιόν (με πληθυσμό 50.000 κατοίκους), με τις δυνάμεις της τάξης να έχουν αυξημένη εξουσία σε ελέγχους και αστυνομικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Από την Παρασκευή, οι έμποροι της Μπαγιόν είχαν αρχίσει να προστατεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους καλύπτοντάς τες με ξύλινα πάνελ και το Σάββατο η Μπαγιόν έδινε την εικόνα έρημης πόλης, προστατευμένης από μια πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία και με ορισμένες ενισχύσεις της γερμανικής αστυνομίας.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί μια διαδήλωση κατά της G7, για την οποία οι αρχές είχαν δώσει σχετική άδεια. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμα κλίμα, από την πόλη Αντάγι έως την ισπανική συνοριακή πόλη Ιρούν, μια απόσταση 4 χιλιομέτρων. Σε αυτήν συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 9.000 σύμφωνα με τις αρχές.

Για σήμερα Κυριακή, αρκετές οργανώσεις κατά της G7 έχουν προγραμματίσει νέα διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη Μπαγιόν, θα είναι “μια πορεία πορτρέτων” όπου διαδηλωτές υπέρ του “κλίματος” και της “κοινωνικής δικαιοσύνης” αναμένεται να κρατούν όλα τα επίσημα πορτρέτα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που εκλάπησαν από δημαρχεία εδώ και μήνες.

Άλλες επτά “ειρηνικές πορείες” πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις γειτονικές πόλεις του Μπιαρίτς για να “περικυκλώσουν” συμβολικά τη G7.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να “ενισχύσουν τον διάλογο” με τη Ρωσία και επιφόρτισαν τον πρόεδρο Μακρόν να στείλει μήνυμα στο Ιράν

Οι ηγέτες της G7 που συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου το 2014, όμως τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή.

Οι επτά ηγέτες συμφώνησαν στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν χθες Σάββατο, πρόσθεσε η πηγή.

Εξάλλου η G7 θα «επιφορτίσει» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να συνομιλήσει και να απευθύνει μήνυμα προς το Ιράν», επεσήμανε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ως πρόεδρος της G7, ο πρόεδρος όντως επιφορτίστηκε να συζητήσει και να στείλει μήνυμα στις ιρανικές αρχές, βάσει των συνομιλιών που είχαμε χθες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…