Δέκα τραυματίες και σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργιες, επιχειρήσεις, σπίτια και οχήματα άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η εκδήλωση των οποίων άρχισε χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι οικισμοί της Μάκρης, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας, όπου, λόγω της χαλαζόπτωσης, σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις, οικίες και οχήματα.
Συνολικά δέκα άτομα, τα οποία τραυματίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, προσήλθαν χθες το βράδυ στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ, Κώστα Παπαθεοδώρου, μόνο το ένα εξ’ αυτών, ένας 66χρονος, που έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση, έχρηζε νοσηλείας, ενώ τα άλλα εννέα χαρακτηρίζονται ως ελαφρά περιστατικά καθώς αφορούσαν κυρίως τραυματισμό από τη χαλαζόπτωση.
Μεγάλη ήταν η ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μάκρης ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων. «Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω. Από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%. Μεγάλη η ζημιά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Ήδη περιμένουμε γεωπόνους του ΕΛΓΑ για μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.
Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο της Μάκρης έχει ενταχθεί ήδη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, καθώς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου προϊόντος ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).
«Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Περιφέρεια ήταν παρούσα στο συμβάν», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Άμεσα η Πολιτική Προστασία επικοινώνησε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης της πληγείσας, από τη χαλαζόπτωση και την έντονη κακοκαιρία, περιοχής και να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επικοινώνησα αμέσως και με τον ΕΛΓΑ για να έχουμε άμεση εκτίμηση των ζημιών, ενώ από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη δέχθηκε, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, 30 κλήσεις και πραγματοποίησε 11 κοπές δέντρων, ενώ στον όμορο Νομό Ροδόπης, όπου επίσης εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, δέχθηκε 79 κλήσεις και πραγματοποίησε 28 κοπές δέντρων και 20 αντλήσεις.
Τα όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης, που σημειώθηκαν λόγω πτώσης στύλου, αποκαταστάθηκαν άμεσα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Δικτύου Περιοχής Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Βαβίας. «Χθες, με την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, τα συνεργεία μας βγήκαν αμέσως και έκαναν αποκαταστάσεις. Δεν αφήσαμε καθόλου τους καταναλωτές χωρίς ρεύμα. Δημιουργήσαμε στην Αλεξανδρούπολη ομάδα δράσης και άμεσα επιληφθήκαμε της όλης κατάστασης, σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική, η οποία βοήθησε στο κόψιμο των δέντρων», επισήμανε ο κ. Βαβίας.
Επίσης, με ανακοινώσεις τους, ο Δήμος και η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά στις κατασκηνώσεις της Μάκρης είναι ασφαλή, ενώ δεν σημειώθηκαν καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους.
Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι απροσπέλαστη καθίσταται η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης λόγω πλημμύρας. Ως εκ τούτου αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη μέχρι νεοτέρας.
Επί ποδός οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας
Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών από τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία. Σε σχέση με τη Χαλκιδική, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής, τα προβλήματα είναι σαφώς μικρότερα στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας, γίνεται περισσότερο αντιληπτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Για μεγάλα προβλήματα στη φυτική παραγωγή της Ημαθίας έκανε λόγο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καλαϊτζίδης. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
«Στην Πιερία δεν είχαμε τα θέματα που είχε η Χαλκιδική, ωστόσο υπήρξαν κάποια προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 2.30 τα ξημερώματα, ξέσπασε ξαφνικά μπουρίνι με καταιγίδες, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση κορμών δέντρων. Συγκεκριμένα, κορμός δέντρου έπεσε στην περιοχή του Πλαταμώνα, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας (στο σιδηροδρομικό δίκτυο) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη διαδρομή με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη – Λάρισα. Στο Αιγίνιο σημειώθηκε παρόμοια περίπτωση πτώσης δέντρου, ενώ ένα βαγόνι που ήταν σε κυκλοφορία, ακινητοποιήθηκε» σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Επιπλέον ανέφερε ότι υπήρξαν πτώσεις κλαδιών λόγω των ισχυρών ανέμων που κάλυψαν σε ορισμένα σημεία το οδόστρωμα, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Πιερίας. «Όλα είναι υπό έλεγχο. Νωρίς το ξημέρωμα είχαμε επικοινωνία με την πολιτική προστασία και την τεχνική υπηρεσία, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Λιτοχώρου και Κατερίνης και τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Πιερίας, δημάρχους και φορεία για θέματα γεωργικών καλλιεργειών. Τέτοιου είδους προβλήματα είχαμε στο Κίτρος στη βόρεια Πιερία, όμως ό,τι προκλήθηκε είναι υπό έλεγχο» τόνισε.
Η κ.Μαυρίδου διευκρίνισε ότι μόλις εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο για τα καιρικά φαινόμενα, η Περιφερειακή Ενότητα εξέδωσε οδηγίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, γνωστοποίησε ότι θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο. «Επειδή είμαστε και τουριστικός νομός, βλέπουμε μετά την ξαφνική καταιγίδα, αν μπορούμε να μπούμε σε καθαρισμούς ρεμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα με μικροκαθαρισμούς» πρόσθεσε.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σημειώθηκε βροχή, ιδιαίτερα έντονη κατά τόπους και ισχυρή στις περιοχές της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, ωστόσο δεν είχε πολύ μεγάλη διάρκεια και έτσι δεν σημειώθηκαν πλημμύρες. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Πέλλας, Χρήστος Μπιμπίτσος, επισήμανε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι θα ελεγχθεί όλο το δίκτυο, καθώς είναι πάρα πολλά τα ρέματα και τα ποτάμια στην περιοχή. «Οι μηχανικοί της αντίστοιχης διεύθυνσης τεχνικών έργων και του τμήματος περιβαλλοντικών υποδομών θα διενεργήσουν αυτοψίες και θα διερευνήσουν την κατάσταση στα ρέματα, αλλά δεν είχαμε επίσημες μαρτυρίες για πλημμυρικά φαινόμενα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τους ανέμους, είπε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί ενώ στην πεδιάδα των Γιαννιτσών, κοντά στην περιοχή της Κρύας Βρύσης ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε κατοικίες και εγκαταστάσεις. Καθαρισμοί δεν χρειάστηκε να γίνουν στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ οι υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα.
Μικρά ήταν τα προβλήματα στις περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών όπως ανέφεραν οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Βεργίδης και Γιάννης Μωϋσιάδης, αντίστοιχα. «Δεν είχαμε πολλά προβλήματα. Η βροχόπτωση δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να προκαλέσει καταστροφές του μεγέθους που έχουν γίνει στη Χαλκιδική» είπε ο κ. Βεργίδης. «Οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησαν ελέγχους και αυτοψίες. Μόλις επιστρέψουν θα έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης από τις καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Μωϋσιάδης.