Στο ποσό των περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η χρηματοδότηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για την υλοποίηση, εντός τριετίας, του έργου «Interreg-Floodguard 2014-2020», που αφορά στην έγκαιρη προειδοποίηση για τον πλημμυρικό κίνδυνο στον ποταμό Έβρο.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του εν λόγω έργου ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φάμελλος δήλωσε: «Το έργο αυτό μέσα σε τρία χρόνια, θα μας δώσει τη δυνατότητα -σε συνεργασία με τη Βουλγαρία- να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει και διοικητική και τεχνική επάρκεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία κοινή ομάδα εργασίας και να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Διευκρίνισε πως ήδη «η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μας δίνει τη δυνατότητα ν’ ανταλλάσσονται πληροφορίες για να προειδοποιείται η ελληνική μεριά για την πιθανότητα πλημμυρικού κινδύνου», όμως « τώρα πια όλα αυτά τα συστήματα θα μπούνε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, θ’ αναπτυχθεί και λογισμικό αλλά και τεχνική ομάδα εργασίας, για να μπορέσουμε να έχουμε όχι απλά προειδοποίηση για το πλημμυρικό πλήγμα, αλλά να έχουμε τεχνική επεξεργασία, υδραυλική επεξεργασία και να μην έχουμε μόνο ζητήματα πολιτικής προστασίας αλλά και υδραυλικές λύσεις που θα λύνουν ακόμη περισσότερο το θέμα της διαχείρισης των πλημμυρών».
Υπογράμμισε τη σημαντικότητα για τον Έβρο και γενικότερα για τη Θράκη, του ζητήματος των πλημμυρών, σημειώνοντας πως «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ν’ αναπτυχθεί μία στενή συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά, γιατί και ο Νέστος και ο Στρυμόνας ανήκουν στους ποταμούς διασυνοριακούς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά και η συνεργασία που έχουμε σε επίπεδο αρχηγών κράτους, από τον Αύγουστο του 2016, δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουμε πολύ πιο ισχυρά τεχνικά εργαλεία στα Βαλκάνια».
Εκτίμησε ότι «θα υπάρχει η δυνατότητα, μ’ αυτό το τεχνικό εργαλείο, να ξεφύγουμε από τη μόνιμη συζήτηση που γίνεται στον Έβρο για το τι θα κάνουμε με τ΄ αναχώματα, τι θα κάνουμε με τις αποζημιώσεις, πως θα καλύψουμε το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών και να μπούμε σε μια νέα σφαίρα πολιτικής πραγματικότητας, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να την υποδεχθούμε γιατί δυστυχώς η κλιματική αλλαγή μας βάζει νέα ερωτήματα… πολύ πιο ισχυρά. Τα κλιματικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα, δηλαδή μπορεί να έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια αλλά μεγαλύτερη παροχετευτικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις καταστροφές που προκλήθηκαν, προ διετίας, στη Σαμοθράκη, από έντονα καιρικά φαινόμενα, τις οποίες «ευτυχώς αντιμετωπίσαμε -εκ των υστέρων βέβαια- με αποτελεσματικότητα».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε πως «ίσως με αρκετή καθυστέρηση οι δύο χώρες συνεργάζονται σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο…», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «Εδώ μπορούμε να δείξουμε την ίδια αποτελεσματικότητα που δείχνουμε τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, σε μία δράση εκ των προτέρων, δηλαδή προληπτική και όχι κατασταλτική». Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τον Νομό αλλά και της συνεργασίας, για την υλοποίησή του, των δύο χωρών.
«…Έχει μεγάλη σημασία για το Νομό Έβρο γιατί ο Έβρος είναι μία Λεκάνη Απορροής, πολύ ειδική με την έννοια ότι είναι κατ’ αρχήν διασυνοριακή, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης είναι εκτός ελληνικού εδάφους και είναι και μία Λεκάνη πολύ ευαίσθητη στις πλημμύρες, όπως έχει καταγραφεί από ιστορικά γεγονότα». Διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα «σχέδιο δράσης τριετίας που θα μπορέσει να δώσει αποτελέσματα αντιμετώπισης των πλημμυρών, όχι εξάλειψης, γιατί κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τις πιθανές μελλοντικές πλημμύρες, αλλά μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις τους. Αυτό θα εξεταστεί διεξοδικά μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων που είναι από το Νόμο υπεύθυνη για τη διαχείριση των πλημμυρών, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας, που είναι οι φορείς που τοπικά είναι οι υπεύθυνοι για αυτή την αντιμετώπιση των πλημμυρών».
Ειδικότερα για τη συνεργασία με τη Βουλγαρία αναγνώρισε πως υπάρχει βαθμός δυσκολίας διότι «εξ αντικειμένου, η Βουλγαρία δεν ενδιαφέρεται, με την έννοια ότι δεν έχει ούτε πλημμύρες, ούτε έχει κανένα άμεσο κέρδος από το να κάνει την αντιπλημμυρική προστασία στην ελληνική περιοχή». Για την επίτευξη λοιπόν της απαιτούμενης συνεργασίας χωρίς την οποία «δεν θα κάνουμε τίποτα», ο κ. Γκανούλης είπε ότι «αυτό που κάνουμε είναι να προχωρήσουμε μία “διπλωματία νερού”, έτσι ώστε να πείσουμε τη Βουλγαρία, με διάφορους τρόπους… Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσουν να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και για ν’ αποφύγουν ενδεχομένως απώλειες ζωής ή περιουσιών αλλά και σαν κράτος μέλος της Ε.Ε. να δείξουν ότι η αλληλεγγύη είναι κάτι που μπορεί να επικρατήσει στο μέλλον και για τις χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε… Είμαστε σ’ ένα καλό σημείο, από άποψη κοινής βούλησης. Τώρα θα πρέπει τη βούληση να την κάνουμε πράξη», εκτίμησε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων.
Σημειώνεται πως στην παρουσίαση του νέου προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας της Λεκάνης του Έβρου, συμμετείχαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννης Σάββας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υδάτων Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καμπάς, ο συντονιστής της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, Δημήτρης Παπαθανασίου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Υδάτινου Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, ΥΠΕΝ, Μαρία Γκίνη.
ΑΠΕ- ΜΠΕ