Άρθρο Localit 28 Μαρτίου, 2019

Συνέργεια Aυτοδιοίκησης και γενικής κυβέρνησης για πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις πόλεις

Η διερεύνηση και υιοθέτηση κοινής τοπικής στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και η κινητοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, αποτελούν τους βασικούς άξονες των στόχων της κοινής διακήρυξης της Αθήνας η οποία υπεγράφη σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) σε συνεργασία με τη ΚΕΔΕ.

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι η“Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης και οι Τοπικές Στρατηγικές και Πρωτοβουλίες”.

Η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου,  τον  Διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Παναγιώτη Τρυφιάτη, το  Πρόεδρο του Δ.Σ. ΚΕΜΕΑ Λάμπρο Παππά, τον Seraphin Alava, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και Συντονιστή του Προγράμματος PRACTICIES και το Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Αττικής Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του σε τέτοιες πρωτοβουλίες και υπογράμμισε ότι τοπική αυτοδιοίκηση, κεντρική διοίκηση και ευρωπαϊκοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να τεθεί στο κέντρο των προσπαθειών η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης η οποία οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό.

«Είναι επιτακτικό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα, να συνεργαστούμε για να εκμηδενίσουμε τις κοινές απειλές ασφάλειας που γίνονται πρόσκομμα στην ευημερία των Κοινωνιών μας.

Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, είναι χρήσιμο να ξεκινά στο τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε τοπικές δυναμικές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. 

Είναι επιτακτικό να χτίσουμε μία εταιρική σχέση που θα περιλαμβάνει τους Φορείς Επιβολής του Νόμου, τη Δικαιοσύνη, τις Περιφέρειες, του Δήμους, τις  κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών».

Βασική υποχρέωση της πολιτείας η ασφάλεια των πολιτών

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ, αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα συμβάλει έμπρακτα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και πρόσθεσε: 

«Το ζήτημα της ασφάλειας άπτεται των θεμελιωδών υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες.

Βίαιος όμως εξτρεμισμός είναι και αυτός που χτυπά κτίρια καναλιών και εκκλησίες. Βίαιος είναι ο εξτρεμισμός που οπλίζει τα χέρια όσων βιαιοπραγούν στους μετανάστες που φιλοξενούμε στη χώρα μας.

Η εμπιστοσύνη αυξάνεται όταν ο Πολίτης συνεργάζεται με συγκεκριμένες δομές, δημιουργίας άτυπων φόρουμ ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των Δήμων της ΕΕ.

Ενημέρωση μαθητών

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης των μαθητών.

«Στα σχολεία μας, πρέπει οι μαθητές να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα και ύποπτα σημάδια, ώστε να μπορούν να αποφύγουν τη στρατολόγηση. Πρέπει να ενισχύσουμε την επαγρύπνηση τους σχετικά με την ορθή χρήση του διαδικτύου».

                                Το κείμενο της Διακήρυξης

Στο κείμενο της διακήρυξης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι βασική επιδίωξη των συμβαλλόμενων μερών είναι «η εδραίωση δικτύων, δομών και πρωτοκόλλων επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των Ελληνικών Δήμων, των Φορέων Επιβολής του Νόμου, των δημοσίων υπηρεσιών και της Κοινωνίας των Πολιτών».

Κεντρικοί στόχοι της συνεργασίας είναι:

  1. Η υπογραφή Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών
  2. Η χαρτογράφηση των απειλών και κινδύνων από τη Ριζοσπαστικοποίηση
  3. Η προώθηση δράσεων διάχυσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  
  4. Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
  5. Η δημιουργία και αξιοποίηση των εργαλείων της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της Ριζοσπαστικοποίησης
  6. Η όσο το δυνατόν ενεργότερη συμμετοχή των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία χάραξης πολιτικών στη βάση των αρχών της Συμπαραγωγής και Συνδημιουργίας,
  7. Η ενσωμάτωση της πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στις δράσεις ένταξης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και της νεολαίας.

Το συνέδριο

Το συνέδριο με τίτλο  “Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης – Τοπικές Στρατηγικές και Πρωτοβουλίες” διεξάγεται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), στο πλαίσιο συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό Έργο «PRACTICIES» (Partnership Against Violent Radicalization in the Cities), που υλοποιείται μέσω του χρηματοδοτικού  εργαλείου Horizon 2020 και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), του Πανεπιστημίου της Τουλούζης ΙΙ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ασφάλεια στις Πόλεις (European Forum for Urban Security – EFUS).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…